Trwa ładowanie...

Produkty, które odchudzają - dodawaj do sałatek

Produkty, które odchudzają - dodawaj do sałatek
Produkty, które odchudzają - dodawaj do sałatek (Odchudzanie / 123RF)

Zapewne jesteś świadomy tego, które produkty spożywcze negatywnie wpływają na nasze ciało. Fast foody, słodycze, napoje gazowane – to prawdziwi zabójcy szczupłej sylwetki, ale także i wrogowie zdrowia. Dlatego powinniśmy całkowicie wyeliminować je z diety, a zadbać o to, by znalazły się w niej składniki, które sprzyjają utracie kilogramów.

1. Ostra papryka

Doskonały dodatek do śniadania. Szczypta chili z rana spowoduje, że w ciągu dnia będziesz miał mniejszy apetyt. Wszystko dzięki kapsaicynie - to ten związek wpływa na ostry i piekący smak potraw, a ponadto pozytywnie oddziałuje na nasze zdrowie.

Chili może podnieść tempo metabolizmu nawet o 20 proc. i stan ten potrafi utrzymywać się do 10 godzin. Ponadto kapsaicyna łagodzi bóle mięśniowe, reumatyczne i nerwobóle. Ze względu na termogeniczne właściwości, kapsaicynę dodaje się do wielu suplementów na odchudzanie.

2. Jajka

Chcesz zaoszczędzić pieniądze, poprawić swoje zdrowie i schudnąć za jednym zamachem? Włącz do diety jajka. Zawierają one fosfolipidy (np. lecytynę), które sprzyjają gospodarce lipidowej organizmu, zatem powinny stanowić ważny składnik diety odchudzającej.

Zobacz film: "Cyfrowe drogowskazy ze Stacją Galaxy i Samsung: część 1"

Wpływa na to także fakt, że jajka obfitują w białko – jest to budulec wszystkich komórek w organizmie, który dodatkowo sprzyja odchudzaniu. Jajka to także źródło choliny – związku, który wpływa na kontrolę ośrodka głodu i sytości.

3. Rośliny strączkowe

Sezon na bikini coraz bliżej. Aby cieszyć się smukłą sylwetką, do diety powinniśmy włączyć także warzywa strączkowe. Zespół badaczy z Uniwersytetu w Toronto ustalił, że spożycie jednej porcji (ok. 160 g) roślin strączkowych, czyli np. bobu, groszku, fasoli lub soczewicy, podnosi uczucie sytości o 31 proc.

Warzywa te mają niski indeks glikemiczny, przez co nie powodują nagłego skoku insuliny we krwi, ponadto stanowią drogocenne źródło białka, które – jak już podawaliśmy wcześniej – sprzyja utracie wagi.

4. Cebula

Jak donoszą naukowcy z  University of Southern Queensland: wyciąg z cebuli chroni przed chorobami serca, wzmacnia odporność, ale także chroni przed otyłością i chorobami wynikającymi z nadwagi. Ponadto cebula poprawia trawienie i przeciwdziała zaparciom. Ale uwaga! Z cebuli powinny zrezygnować osoby z ciężkimi chorobami wątroby, nerek i układu pokarmowego.

5. Owoce jagodowe

Truskawki, maliny, jagody i borówki, potrafią zahamować powstawanie komórek tłuszczowych nawet o 73 proc. Włączenie owoców jagodowych do diety nie tylko oczyści nasz organizm z toksyn, ale także ochroni nasz organizm przed chorobami układu krążenia oraz... podniesie libido!

Zawarte w ciemnych owocach flawonoidy, to naturalne przeciwutleniacze, które dodają energii, wzmacniają zdrowie i sprzyjają odchudzaniu.

Tak pozytywnie na nasz organizm działają także inne owoce, np. brzoskwinie. Jak podają naukowcy z Teksasu: owoce te chronią przed otyłością, cukrzycą, wysokim poziomem cholesterolu w organizmie oraz przeciwdziałają stanom zapalnym.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze