Faszerowane jajka

Faszerowane jajka mogą posłużyć jako pyszna, lekka przystawka do wykwintnej kolacji. Gdy brakuje pomysłów, co przygotować jako bezmięsną przekąskę, przepis na te jajka z pewnością będzie odpowiadać każdemu.

Jajka faszerowane

Jajka to jedno z najlepszych źródeł białka. Poza nim w produktach tych znaleźć możemy również takie substancje jak witaminy, jony i enzymy.

Składniki:

Polecane wideo:

  • 4 ugotowane na twardo jajka,
  • 1 mała cebulka,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 4 małe pieczarki,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • sól,
  • pieprz,
  • papryka.

Przygotowanie:Ostudzone, ugotowane na twardo jajka przekrój na pół i obierz ze skorupki. Cebulę pokrój na drobno, zeszklij na oliwie z oliwek, dodaj pieczarki i duś pod przykryciem. Dopraw solą, pieprzem i papryką i smaż, aż pieczarki się przyrumienią. Z jajek delikatnie wyjmij żółtka, przełóż do miseczki i ugniataj widelcem. Do żółtek dodaj pieczarki z cebulką i majonez, wymieszaj. Dosyp też natki pietruszki. W razie potrzeby dopraw. Farszem żółtkowo-pieczarkowym nadziewaj białka. Czubek każdego jajka możesz ozdobić kroplą keczupu.

Wartość odżywcza 1 porcji (60 g):
Kalorie 112,55 kcal
Białka 5,08 g
Węglowodany 1,08 g
Tłuszcze 9,49 g
Błonnik 0,39 g

Komentarz:

Wiele osób rezygnuje z jajek ze względu na wirusy salmonelli i omija je szerokim łukiem, bojąc się o swój cholesterol. Jednak jajka mają też wiele atutów, o których należy pamiętać. Przede wszystkim jajka to jedno z najlepszych źródeł białka. Poza nim w jajach znaleźć możemy również takie substancje, jak witaminy, jony i enzymy. Jak widać, spożywanie jaj ma swoje plusy i minusy – najlepiej znaleźć złoty środek i tak jak w przypadku każdego innego pokarmu, najzwyczajniej w świecie zachować umiar.

Komentarze

dyskusje na forum

Artykuły Dania wegetariańskie
Dania wegetariańskie

Jajka faszerowane

Jajka faszerowane

Jajka to jedno z najlepszych źródeł białka. Poza nim w produktach tych znaleźć możemy również takie substancje jak witaminy, jony i enzymy.

Dania wegetariańskie

Sałatka z ziemniaków

Sałatka z ziemniaków

Sałatka ziemniaczana to świetny pomysł na wieczorną przekąskę lub jako dodatek do obiadu. Lekkie składniki, pyszny sos i nienachalne przyprawy sprawią, że sałatka z pewnością zasmakuje każdemu.

Dania wegetariańskie

Czy mrożona pizza może być zdrowa?

Czy mrożona pizza może być zdrowa?

Jakość mrożonej pizzy Po produkty mrożone najczęściej sięgamy w dni, w ciągu których nie mamy ani czasu ani ochoty na gotowanie. I nie ma w tym nic złego, jeśli dzieje się to sporadycznie, a i sam wybór produktu nie jest przypadkowy. Najczęściej wybieranym...

Dania wegetariańskie

Pyszne dania z buraków

Pyszne dania z buraków

Sałatka z marynowanych buraków z kozim serem i pistacjami Jest to szybka i prosta w przyrządzeniu propozycja wegetariańska. Idealnie sprawdzi (...) oryginalnego i prostego w przygotowaniu dania? Połącz pieczone buraki...

Dania wegetariańskie

Włoskie risotto

Włoskie risotto

Risotto to klasyczna włoska potrawa. To danie z ryżu nie jest ani trudne, ani czasochłonne. Wymaga jedynie opracowania specjalnej techniki przygotowania ryżu i dobrania odpowiednich dodatków.

Dania wegetariańskie

Tęczowa pizza - zdrowy przysmak dla dzieci

Tęczowa pizza - zdrowy przysmak dla dzieci

Zdrowe ciasto na pizzę Na początek zrób spód do pizzy. Powinien być cienki, chrupiący i przede wszystkim przygotowany z mąki pełnoziarnistej, która zawiera o wiele więcej składników mineralnych i cennego błonnika niż mąka oczyszczona (biała). Każdy z...

Dania wegetariańskie

Zupa warzywna

Zupa warzywna

Zupa warzywna jest smaczną, rozgrzewającą i niezwykle wartościową potrawą, do której można sięgać o każdej porze roku.

Dania wegetariańskie

8 powodów, dla których warto jeść kapustę

8 powodów, dla których warto jeść kapustę

Kapusta jest niedoceniona Kapusta to popularne warzywo często używane w kuchni. Bogata jest w antyoksydanty i witaminy, więc warto zawrzeć ją w diecie. Oto główne zalety spożywania kapusty dla zdrowia. Wzmocnienie odporności Kapusta bogata jest w fitochemikalia,...