Trwa ładowanie...

Faszerowane jajka

Avatar placeholder
17.03.2017 12:49
Faszerowane jajka
Faszerowane jajka (Grafika / Shutterstock)

Faszerowane jajka mogą posłużyć jako pyszna, lekka przystawka do wykwintnej kolacji. Gdy brakuje pomysłów, co przygotować jako bezmięsną przekąskę, przepis na te jajka z pewnością będzie odpowiadać każdemu.

Jajka faszerowane
Jajka faszerowane

Jajka to jedno z najlepszych źródeł białka. Poza nim w produktach tych znaleźć możemy również takie

zobacz galerię

Składniki:

  • 4 ugotowane na twardo jajka,
  • 1 mała cebulka,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 4 małe pieczarki,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • sól,
  • pieprz,
  • papryka.
Zobacz film: "Pomysły na wspólne, rodzinne spędzanie czasu"

Przygotowanie:Ostudzone, ugotowane na twardo jajka przekrój na pół i obierz ze skorupki. Cebulę pokrój na drobno, zeszklij na oliwie z oliwek, dodaj pieczarki i duś pod przykryciem. Dopraw solą, pieprzem i papryką i smaż, aż pieczarki się przyrumienią. Z jajek delikatnie wyjmij żółtka, przełóż do miseczki i ugniataj widelcem. Do żółtek dodaj pieczarki z cebulką i majonez, wymieszaj. Dosyp też natki pietruszki. W razie potrzeby dopraw. Farszem żółtkowo-pieczarkowym nadziewaj białka. Czubek każdego jajka możesz ozdobić kroplą keczupu.

Wartość odżywcza 1 porcji (60 g):
Kalorie112,55 kcal
Białka5,08 g
Węglowodany1,08 g
Tłuszcze9,49 g
Błonnik0,39 g

Komentarz:

Wiele osób rezygnuje z jajek ze względu na wirusy salmonelli i omija je szerokim łukiem, bojąc się o swój cholesterol. Jednak jajka mają też wiele atutów, o których należy pamiętać. Przede wszystkim jajka to jedno z najlepszych źródeł białka. Poza nim w jajach znaleźć możemy również takie substancje, jak witaminy, jony i enzymy. Jak widać, spożywanie jaj ma swoje plusy i minusy – najlepiej znaleźć złoty środek i tak jak w przypadku każdego innego pokarmu, najzwyczajniej w świecie zachować umiar.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze