Faszerowane jajka
Faszerowane jajka mogą posłużyć jako pyszna, lekka przystawka do wykwintnej kolacji. Gdy brakuje pomysłów, co przygotować jako bezmięsną przekąskę, przepis na te jajka z pewnością będzie odpowiadać każdemu.
Składniki:
- 4 ugotowane na twardo jajka,
- 1 mała cebulka,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 4 małe pieczarki,
- 2 łyżki majonezu,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- sól,
- pieprz,
- papryka.
Przygotowanie:Ostudzone, ugotowane na twardo jajka przekrój na pół i obierz ze skorupki. Cebulę pokrój na drobno, zeszklij na oliwie z oliwek, dodaj pieczarki i duś pod przykryciem. Dopraw solą, pieprzem i papryką i smaż, aż pieczarki się przyrumienią. Z jajek delikatnie wyjmij żółtka, przełóż do miseczki i ugniataj widelcem. Do żółtek dodaj pieczarki z cebulką i majonez, wymieszaj. Dosyp też natki pietruszki. W razie potrzeby dopraw. Farszem żółtkowo-pieczarkowym nadziewaj białka. Czubek każdego jajka możesz ozdobić kroplą keczupu.
Wartość odżywcza 1 porcji (60 g): | |
---|---|
Kalorie | 112,55 kcal |
Białka | 5,08 g |
Węglowodany | 1,08 g |
Tłuszcze | 9,49 g |
Błonnik | 0,39 g |
Komentarz:
Wiele osób rezygnuje z jajek ze względu na wirusy salmonelli i omija je szerokim łukiem, bojąc się o swój cholesterol. Jednak jajka mają też wiele atutów, o których należy pamiętać. Przede wszystkim jajka to jedno z najlepszych źródeł białka. Poza nim w jajach znaleźć możemy również takie substancje, jak witaminy, jony i enzymy. Jak widać, spożywanie jaj ma swoje plusy i minusy – najlepiej znaleźć złoty środek i tak jak w przypadku każdego innego pokarmu, najzwyczajniej w świecie zachować umiar.