Pasta z zielonego chili
Pasta z chili to jeden z najostrzejszych dodatków w kuchni. Powinni spróbować jej wszyscy, ale tylko fani ognistych dań są w stanie często wracać do tego sosu. Naprawdę ostry smak i aromat chili sprawiają, że potrawa nabiera wyrazistości i oryginalności zarazem.
Składniki:
- 1 kg zielonych papryczek chili,
- 2 łyżeczki brązowego cukru,
- 2 łyżeczki utartego świeżego imbiru,
- 1/2 szklanki octu winnego,
- 3 duże ząbki czosnku,
- 1/4 łyżeczki soli.
Przygotowanie:
Wszystkie papryczki pokrój drobniutko, wrzuć do garnka z częścią nasion, dodaj wszystkie przyprawy i gotuj na małym ogniu ok. 15 minut. Następnie zmiksuj i przełóż do małych słoiczków – pasteryzuj 15 minut.
Wartość odżywcza 1 porcji (100 g): | |
---|---|
Kalorie | 42,83 kcal |
Białka | 1,77 g |
Węglowodany | 9,6 g |
Tłuszcze | 0,36 g |
Błonnik | 1,83 g |
Komentarz:
Chili posiada wiele cennych składników odżywczych. Ze względu na wysoką zawartość witaminy C, która jednak ulega uszczupleniu pod wpływem działania wysokich temperatur, najlepiej spożywać chili na surowo. Poza tym, dostarcza nam dużych ilości witamin E, B1, B2i B3, a także błonnika pobudzającego metabolizm. Co więcej, produkt ten wpływa zbawiennie na układ krążenia i układ immunologiczny. Papryczki chili chronią nasz organizm przed chorobami serca, nadciśnieniem, cukrzycą, osteoporozą. Dzięki zawartości antyoksydantów, chili skutecznie neutralizuje działanie wolnych rodników. Mimo że pikantne, są naprawdę zdrowe.