Pasta z zielonego chili

Pasta z chili to jeden z najostrzejszych dodatków w kuchni. Powinni spróbować jej wszyscy, ale tylko fani ognistych dań są w stanie często wracać do tego sosu. Naprawdę ostry smak i aromat chili sprawiają, że potrawa nabiera wyrazistości i oryginalności zarazem.

Składniki:

  • 1 kg zielonych papryczek chili,
  • 2 łyżeczki brązowego cukru,
  • 2 łyżeczki utartego świeżego imbiru,
  • 1/2 szklanki octu winnego,
  • 3 duże ząbki czosnku,
  • 1/4 łyżeczki soli.

Zobacz film: "Jak zacząć gotować z dziećmi? Placuszki bananowo-kokosowe"

Przygotowanie:

Pasta z chili
Pasta z chili

Pasta z chili to jeden z najostrzejszych dodatków w kuchni. Powinni spróbować jej wszyscy, ale tylko...

zobacz galerię

Wszystkie papryczki pokrój drobniutko, wrzuć do garnka z częścią nasion, dodaj wszystkie przyprawy i gotuj na małym ogniu ok. 15 minut. Następnie zmiksuj i przełóż do małych słoiczków – pasteryzuj 15 minut.

Wartość odżywcza 1 porcji (100 g):
Kalorie 42,83 kcal
Białka 1,77 g
Węglowodany 9,6 g
Tłuszcze 0,36 g
Błonnik 1,83 g

Komentarz:

Chili posiada wiele cennych składników odżywczych. Ze względu na wysoką zawartość witaminy C, która jednak ulega uszczupleniu pod wpływem działania wysokich temperatur, najlepiej spożywać chili na surowo. Poza tym, dostarcza nam dużych ilości witamin E, B1, B2i B3, a także błonnika pobudzającego metabolizm. Co więcej, produkt ten wpływa zbawiennie na układ krążenia i układ immunologiczny. Papryczki chili chronią nasz organizm przed chorobami serca, nadciśnieniem, cukrzycą, osteoporozą. Dzięki zawartości antyoksydantów, chili skutecznie neutralizuje działanie wolnych rodników. Mimo że pikantne, są naprawdę zdrowe.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!