Produkty, które odchudzają - dodawaj do sałatek
Zapewne jesteś świadomy tego, które produkty spożywcze negatywnie wpływają na nasze ciało. Fast foody, słodycze, napoje gazowane – to prawdziwi zabójcy szczupłej sylwetki, ale także i wrogowie zdrowia. Dlatego powinniśmy całkowicie wyeliminować je z diety, a zadbać o to, by znalazły się w niej składniki, które sprzyjają utracie kilogramów.
1. Ostra papryka
Doskonały dodatek do śniadania. Szczypta chili z rana spowoduje, że w ciągu dnia będziesz miał mniejszy apetyt. Wszystko dzięki kapsaicynie - to ten związek wpływa na ostry i piekący smak potraw, a ponadto pozytywnie oddziałuje na nasze zdrowie.
Chili może podnieść tempo metabolizmu nawet o 20 proc. i stan ten potrafi utrzymywać się do 10 godzin. Ponadto kapsaicyna łagodzi bóle mięśniowe, reumatyczne i nerwobóle. Ze względu na termogeniczne właściwości, kapsaicynę dodaje się do wielu suplementów na odchudzanie.
2. Jajka
Chcesz zaoszczędzić pieniądze, poprawić swoje zdrowie i schudnąć za jednym zamachem? Włącz do diety jajka. Zawierają one fosfolipidy (np. lecytynę), które sprzyjają gospodarce lipidowej organizmu, zatem powinny stanowić ważny składnik diety odchudzającej.
Wpływa na to także fakt, że jajka obfitują w białko – jest to budulec wszystkich komórek w organizmie, który dodatkowo sprzyja odchudzaniu. Jajka to także źródło choliny – związku, który wpływa na kontrolę ośrodka głodu i sytości.
3. Rośliny strączkowe
Sezon na bikini coraz bliżej. Aby cieszyć się smukłą sylwetką, do diety powinniśmy włączyć także warzywa strączkowe. Zespół badaczy z Uniwersytetu w Toronto ustalił, że spożycie jednej porcji (ok. 160 g) roślin strączkowych, czyli np. bobu, groszku, fasoli lub soczewicy, podnosi uczucie sytości o 31 proc.
Warzywa te mają niski indeks glikemiczny, przez co nie powodują nagłego skoku insuliny we krwi, ponadto stanowią drogocenne źródło białka, które – jak już podawaliśmy wcześniej – sprzyja utracie wagi.
4. Cebula
Jak donoszą naukowcy z University of Southern Queensland: wyciąg z cebuli chroni przed chorobami serca, wzmacnia odporność, ale także chroni przed otyłością i chorobami wynikającymi z nadwagi. Ponadto cebula poprawia trawienie i przeciwdziała zaparciom. Ale uwaga! Z cebuli powinny zrezygnować osoby z ciężkimi chorobami wątroby, nerek i układu pokarmowego.
5. Owoce jagodowe
Truskawki, maliny, jagody i borówki, potrafią zahamować powstawanie komórek tłuszczowych nawet o 73 proc. Włączenie owoców jagodowych do diety nie tylko oczyści nasz organizm z toksyn, ale także ochroni nasz organizm przed chorobami układu krążenia oraz... podniesie libido!
Zawarte w ciemnych owocach flawonoidy, to naturalne przeciwutleniacze, które dodają energii, wzmacniają zdrowie i sprzyjają odchudzaniu.
Tak pozytywnie na nasz organizm działają także inne owoce, np. brzoskwinie. Jak podają naukowcy z Teksasu: owoce te chronią przed otyłością, cukrzycą, wysokim poziomem cholesterolu w organizmie oraz przeciwdziałają stanom zapalnym.