Owoce – niebezpieczna przekąska dla dzieci?

Lato to doskonały czas na wzbogacenie diety dzieci w owoce. Wybieramy te najbardziej soczyste, kuszące zapachem i smakiem. Najczęściej podajemy je dzieciom w formie przekąsek między posiłkami. Okazuje się, że popełniamy duży błąd. Owoce w dużych ilościach wcale nie są takie zdrowe, jak wszyscy uważają.

Zbyt słodkie

Najnowsza piramida zdrowego żywienia, stworzona przez Instytut Żywności i Żywienia, zakłada jak najczęstsze jedzenie owoców – zajmują one szczególnie ważne miejsce w schemacie. Wraz z warzywami powinny stanowić dziennie ok. połowę przyjmowanego przez nas pożywienia. Więcej jednak powinniśmy jeść warzyw, najlepiej w surowej formie. W owocach bowiem znajdują się duże ilości cukru.

Polecane wideo:

W ich składzie znajdziemy glukozę, fruktozę czy sacharozę – cukry, które spożywane w nadmiarze, mogą powodować przyrost wagi, a nawet cukrzycę. Często wybierane przez rodziców banany, mimo że są źródłem magnezu, cynku, miedzi, fluoru i jodu, są też wysokokaloryczne. W 100 gramach znajduje się aż 95 kcal. Spożywanie produktów o dużej zawartości cukru przyczynia się też do rozwoju grzybów i pasożytów.

Powodują alergie

Kolejnym argumentem za tym, aby rozsądnie podejść do ilości owoców w diecie dziecka, są alergeny. Truskawki czy cytrusy mogą powodować u dzieci uczulenie – w tym wypadku najlepiej podać na początek małą ilość jednego rodzaju owoców. Dzięki stopniowemu wprowadzaniu nowych produktów będziemy mogli zauważyć, czy maluch nie ma uczulenia.

Pamiętajmy także, że owoce, takie jak czereśnie czy śliwki, mogą wywoływać u dzieci działania niepożądane – bóle brzucha, wzdęcia czy biegunki.

Szkodliwe dla zębów

Należy pamiętać też o tym, że zawarte w owocach cukry i kwasy organiczne są szkodliwe dla mlecznych zębów dzieci. Mają one bowiem cieńszą warstwę szkliwa. Owoce ją zmiękczają, co prowadzi do powstawania próchnicy, a z czasem do ubytków. Największy wpływ na zęby mają jednak słodycze i to na ich obecność w diecie dzieci powinniśmy zwracać szczególną uwagę.

Na zęby najmłodszych działają także napoje słodzone oraz soki owocowe. Rodzice powinni pamiętać, by nie podawać ich dzieciom przed snem, w nocy czy pomiędzy posiłkami. Gdy maluch prosi o coś do picia – wybierajmy wodę.

Eksperci polecają, by dzieci jadły surowe jabłka. Nie tylko nabędą umiejętności gryzienia i przeżuwania, ale także wpłynie to na prawidłowy wzrost szczęki i żuchwy. Błonnik zawarty w tych owocach działa również na perystaltykę jelit oraz na produkcję śliny.

Owoce w diecie dzieci

Nie oznacza to jednak, że owoce musimy całkowicie wyeliminować. Jedzone z umiarem mogą przynieść wiele korzyści, ponieważ są źródłem kwasów organicznych. Te z kolei wspierają produkcję soków trawiennych, co łączy się z poprawą apetytu u malucha.

Owoce wprowadzamy do diety dziecka jeszcze zanim ukończy ono pierwszy rok życia. Podajemy je jako przecier lub sok.  

Starszym dzieciom podajemy 2-3 porcje owoców dziennie, gdzie jedna porcja to np. pół banana, siedem truskawek czy szklanka soku.

Owoce są bogactwem witaminy C, dzięki której organizm przyswaja żelazo z produktów takich jak zboża, groch, fasola, soja czy szpinak. Najwięcej znajdziemy jej w porzeczkach, truskawkach, kiwi, mango czy melonie. Witamina A (czyli karoten) występuje w morelach, arbuzie, mandarynkach, wiśniach czy czereśniach. Owoce jagodowe natomiast to moc wapnia, żelaza i miedzi.

Owoce, chociaż mają kilka wad, przynoszą też wiele korzyści. Wystarczy tylko nie przesadzać z ilością owoców w codziennym jadłospisie dziecka.  

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Kuchnia
Kuchnia

Kolorowe śniadanie

Kolorowe śniadanie

Przygotowując dziecku śniadanie, pamiętajmy, żeby miało wszystkie potrzebne składniki odżywcze.

Kuchnia

Co jeść, żeby mieć zdrowe i białe zęby?

Co jeść, żeby mieć zdrowe i białe zęby?

Zadbaj o piękny uśmiech! Olśniewający i śnieżnobiały uśmiech to marzenie wielu z nas. Nic dziwnego - podnosi atrakcyjność i przyciąga spojrzenie. Często sprawia, że czujemy się bardziej pewni siebie i mamy lepsze samopoczucie. Czy jednak wystarczą regularne...

Kuchnia

Wszystko co powinnaś wiedzieć o soi

Wszystko co powinnaś wiedzieć o soi

Soja to główny składnik we współczesnej hodowli zwierząt Kukurydza i soja to znaczne i niedrogie źródło białka w paszy dla zwierząt. Bez soi hodowla na masową skalę nie byłaby możliwa (zwłaszcza jeśli chodzi o kurczaki, indyki czy świnie). Soja działa...

Kuchnia

Dieta niezwykle bogata w błonnik

Dieta niezwykle bogata w błonnik

Produkty zbożowe na początek dnia Polacy nie jedzą wystarczająco dużo błonnika. Przeciętnie dostarczamy go o połowę mniej niż powinniśmy, a jest to składnik, który zmniejsza cholesterol, zapobiega zaparciom i pomaga w trawieniu. Większość produktów zbożowych...

Kuchnia

Śliwki suszone - właściwości zdrowotne

Śliwki suszone - właściwości zdrowotne

Śliwki suszone - lepsze niż świeże Dodajemy je do kompotu z suszu, czasem zjadamy przy problemach z trawieniem. Śliwki suszone - pełne antyoksydantów, witamin i innych składników odżywczych. Co ciekawe - innych od tych, które znajdziemy w śliwkach świeżych....

Kuchnia

Dowiedz się co zrobić, aby twoje ulubione potrawy były zdrowsze

Dowiedz się co zrobić, aby twoje ulubione potrawy były zdrowsze

Przyrządzaj sosy bez śmietany Do przyrządzenia sosu zamiast tłustej śmietany możesz użyć niskotłuszczowego mleka, zagęszczonego mąką - 1 kubek na 4 łyżeczki. Podgrzewaj sos na średnim ogniu, aż pojawią się na nim grube pęcherzyki. Wybierz lepszy tłuszcz...

Kuchnia

10 zdrowych (i tanich!) produktów

10 zdrowych (i tanich!) produktów

Jedz zdrowo i tanio Nie musisz wydawać kroci na zdrowe jedzenie! Sprawdź, które produkty nie zrujnują twojego budżetu, a jednocześnie zapewnią organizmowi wszystkie potrzebne składniki odżywcze. Owsianka Owsianka jest jednym z najtańszych sposobów na...

Kuchnia

10 faktów o jedzeniu, które musisz znać

10 faktów o jedzeniu, które musisz znać

Odwiedzaj w marketach dział ze zdrową żywnością W wielu marketach można obecnie znaleźć dział z nieprzetworzonymi produktami ekologicznymi. Warto regularnie go odwiedzać, gdyż znajdują się tam zdrowe produkty pełnoziarniste i białkowe bez dodatku substancji...

Kuchnia

Jedzenie bogate w witaminę D

Jedzenie bogate w witaminę D

Synteza witaminy D w organizmie Witamina D może być syntetyzowana w organizmie ludzkim na skutek działania promieniowania słonecznego. Niemniej jednak, nie jest to wystarczająca ilość, aby zapewnić mu prawidłowe funkcjonowanie. Dlatego konieczne jest...

Kuchnia

10 zasad zdrowego odżywiania, których nie znasz

10 zasad zdrowego odżywiania, których nie znasz

Racjonalne odżywianie Podstawą zdrowego żywienia są produkty pełnoziarniste, chude mięso, nabiał, owoce oraz warzywa. Istotna jest również ilość i częstotliwość spożywanych posiłków oraz łączenie ze sobą poszczególnych grup żywności. Co warto wiedzieć? Im...