Owoce – niebezpieczna przekąska dla dzieci?

Lato to doskonały czas na wzbogacenie diety dzieci w owoce. Wybieramy te najbardziej soczyste, kuszące zapachem i smakiem. Najczęściej podajemy je dzieciom w formie przekąsek między posiłkami. Okazuje się, że popełniamy duży błąd. Owoce w dużych ilościach wcale nie są takie zdrowe, jak wszyscy uważają.

Zbyt słodkie

Najnowsza piramida zdrowego żywienia, stworzona przez Instytut Żywności i Żywienia, zakłada jak najczęstsze jedzenie owoców – zajmują one szczególnie ważne miejsce w schemacie. Wraz z warzywami powinny stanowić dziennie ok. połowę przyjmowanego przez nas pożywienia. Więcej jednak powinniśmy jeść warzyw, najlepiej w surowej formie. W owocach bowiem znajdują się duże ilości cukru.

Polecane wideo:

W ich składzie znajdziemy glukozę, fruktozę czy sacharozę – cukry, które spożywane w nadmiarze, mogą powodować przyrost wagi, a nawet cukrzycę. Często wybierane przez rodziców banany, mimo że są źródłem magnezu, cynku, miedzi, fluoru i jodu, są też wysokokaloryczne. W 100 gramach znajduje się aż 95 kcal. Spożywanie produktów o dużej zawartości cukru przyczynia się też do rozwoju grzybów i pasożytów.

Powodują alergie

Kolejnym argumentem za tym, aby rozsądnie podejść do ilości owoców w diecie dziecka, są alergeny. Truskawki czy cytrusy mogą powodować u dzieci uczulenie – w tym wypadku najlepiej podać na początek małą ilość jednego rodzaju owoców. Dzięki stopniowemu wprowadzaniu nowych produktów będziemy mogli zauważyć, czy maluch nie ma uczulenia.

Pamiętajmy także, że owoce, takie jak czereśnie czy śliwki, mogą wywoływać u dzieci działania niepożądane – bóle brzucha, wzdęcia czy biegunki.

Szkodliwe dla zębów

Należy pamiętać też o tym, że zawarte w owocach cukry i kwasy organiczne są szkodliwe dla mlecznych zębów dzieci. Mają one bowiem cieńszą warstwę szkliwa. Owoce ją zmiękczają, co prowadzi do powstawania próchnicy, a z czasem do ubytków. Największy wpływ na zęby mają jednak słodycze i to na ich obecność w diecie dzieci powinniśmy zwracać szczególną uwagę.

Na zęby najmłodszych działają także napoje słodzone oraz soki owocowe. Rodzice powinni pamiętać, by nie podawać ich dzieciom przed snem, w nocy czy pomiędzy posiłkami. Gdy maluch prosi o coś do picia – wybierajmy wodę.

Eksperci polecają, by dzieci jadły surowe jabłka. Nie tylko nabędą umiejętności gryzienia i przeżuwania, ale także wpłynie to na prawidłowy wzrost szczęki i żuchwy. Błonnik zawarty w tych owocach działa również na perystaltykę jelit oraz na produkcję śliny.

Owoce w diecie dzieci

Nie oznacza to jednak, że owoce musimy całkowicie wyeliminować. Jedzone z umiarem mogą przynieść wiele korzyści, ponieważ są źródłem kwasów organicznych. Te z kolei wspierają produkcję soków trawiennych, co łączy się z poprawą apetytu u malucha.

Owoce wprowadzamy do diety dziecka jeszcze zanim ukończy ono pierwszy rok życia. Podajemy je jako przecier lub sok.  

Starszym dzieciom podajemy 2-3 porcje owoców dziennie, gdzie jedna porcja to np. pół banana, siedem truskawek czy szklanka soku.

Owoce są bogactwem witaminy C, dzięki której organizm przyswaja żelazo z produktów takich jak zboża, groch, fasola, soja czy szpinak. Najwięcej znajdziemy jej w porzeczkach, truskawkach, kiwi, mango czy melonie. Witamina A (czyli karoten) występuje w morelach, arbuzie, mandarynkach, wiśniach czy czereśniach. Owoce jagodowe natomiast to moc wapnia, żelaza i miedzi.

Owoce, chociaż mają kilka wad, przynoszą też wiele korzyści. Wystarczy tylko nie przesadzać z ilością owoców w codziennym jadłospisie dziecka.  

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Kuchnia
Kuchnia

9 produktów, których nie jadamy, a powinniśmy

9 produktów, których nie jadamy, a powinniśmy

Resztki jedzenia - czy aby na pewno? Za każdym razem, kiedy wyrzucasz głowę krewetki lub skórkę banana, pozbawiasz się niezwykle zdrowych składników odżywczych. Zobacz, jak włączyć te składniki do swojej diety, aby optymalnie się odżywiać. Skórka kiwi...

Kuchnia

Wypróbuj 11 przepisów na dania bogate w wapń

Wypróbuj 11 przepisów na dania bogate w wapń

Grillowane sardynki z sosem aioli Sardynki są małe, jednak to giganty, jeśli chodzi o wapń, tłuszcze przyjazne sercu oraz intensywny smak. Wypróbuj świeże sardynki przyrządzone na grillu, które będą pyszną wędzoną przystawką. Do tego przygotuj sos aioli,...

Kuchnia

Naturalne źródła cynku

Naturalne źródła cynku

Cynk spełnia ważne funkcje w organizmie Cynk odgrywa zaskakująco wiele ról w naszym organizmie. Wspomaga on aktywność enzymów, produkcję limfocytów T i ma działanie przeciwutleniające. Pomimo tego, że cynk występuje w wielu pokarmach, jego niedobór zdarza...

Kuchnia

6 zabawnych mitów na temat spożywania mięsa

6 zabawnych mitów na temat spożywania mięsa

Mity dotyczące mięsa Jeżeli jesteś miłośniczką mięsa to zapewne nieraz miałaś okazję usłyszeć niepokojące informację na temat jego negatywnego działania. Być może na skutek tego rozważałaś nawet rezygnację ze spożywania tego produktu. Całe szczęście,...

Kuchnia

Najzdrowsze pomysły na śniadanie

Najzdrowsze pomysły na śniadanie

Śniadanie najważniejszym posiłkiem dnia Pierwszy posiłek ma ogromny wpływ na resztę dnia. Zdrowe śniadanie zapewni ci energię na długi czas. Dzięki temu organizm przez cały dzień będzie mógł pracować na najwyższych obrotach.Błonnik w ilości 5 g Błonnik...

Kuchnia

Produkty, których nie powinnaś trzymać w lodówce

Produkty, których nie powinnaś trzymać w lodówce

Cebula Przechowuj nieobraną cebulę w chłodnym, suchym i dobrze wentylowanym miejscu. Aby długo przechowywać cebulę, potrzebuje ona wystarczającego dostępu powietrza, więc nie trzymaj jej w plastikowym worku. Obrana cebula natomiast powinna być przechowywana...

Kuchnia

8 najlepszych letnich owoców i warzyw

8 najlepszych letnich owoców i warzyw

Truskawki Są one doskonałym źródeł błonnika i witaminy C - 8 truskawek dostarcza jej więcej niż pomarańcza. Owoce te są także bogate w przeciwutleniacze. Szpinak Szpinak jest niezwykle korzystnym dla organizmu warzywem, które dostarcza mnóstwo błonnika,...

Kuchnia

Wypróbuj 9 sprawdzonych przepisów na pomidory

Wypróbuj 9 sprawdzonych przepisów na pomidory

Hiszpański sos romesco Podsmażanie pomidorów wyciąga z nich słodycz i smak, co jest kluczem do tego pikantnego sosu z Hiszpanii. Powoli opiekaj kilka sztuk pomidorów w piekarniku z główką czosnku. Następnie wrzuć je do blendera z migdałami oraz oliwą...

Kuchnia

Zdrowotne właściwości granatów

Zdrowotne właściwości granatów

Granaty obniżają ciśnienie tętnicze Sok z granatu jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy. Tymczasem substancje te przyczyniają się do obniżenia ciśnienia tętniczego krwi. Granaty leczą zaburzenia erekcji Wypijanie około 1 szklanki soku z granatu dziennie...

Kuchnia

Powody, dla których warto jeść cytrynę

Powody, dla których warto jeść cytrynę

Cytrynowe katharsis Po cytrynę sięgamy najczęściej, gdy dopadnie nas przeziębienie. Jednakże, oprócz wspomagania podczas osłabienia odporności, cytryna wykazuje wiele innych, cennych właściwości. Czy wiesz, że roztwór soku cytrynowego i lnu przyśpiesza...