Płatki śniadaniowe dla dzieci. Czy to dobry początek dnia?
Płatki śniadaniowe to dla wielu dzieci pierwszy posiłek w ciągu dnia. Ich wybór w sklepach jest imponujący. Ale czy to dobry produkt dla najmłodszych? Sprawdzamy, ile kalorii mają płatki z mlekiem oraz jakie płatki śniadaniowe są najzdrowsze.
1. Płatki śniadaniowe dla dzieci. Czym się wyróżniają?
Czekoladowe, miodowe, cynamonowe i karmelowe. A to tylko niektóre płatki dla dzieci często goszczące na naszych stołach. Najmłodsi jedzą je w domu przed wyjściem do szkoły. Serwowane są też w przedszkolach.
Płatki śniadaniowe mają tę zaletę, że przygotowuje się je błyskawicznie. Wystarczy zalać je mlekiem lub dodać do jogurtu, by otrzymać dobry posiłek. Ale czy zdrowy?
2. Jakie płatki śniadaniowe dla dzieci wybrać?
Dietetycy są zgodni: płatki śniadaniowe to produkt, który nie powinien codziennie pojawiać się w jadłospisie dzieci. Dostarczają co prawda węglowodanów i błonnika pokarmowego, bywają też wzbogacane o witaminy i minerały (np. magnez czy żelazo), ale mają wysoki indeks glikemiczny i duże ilości cukru (nawet 400 kcal w 100 g).
Po zjedzeniu płatków dziecko czuje się najedzone, ale bardzo szybko ponownie staje się głodne. Zjada też spore ilości cukrów prostych, co może powodować senność i problemy z koncentacją.
Nie oznacza to, że dzieci nie mają wcale sięgać po tego rodzaju produkty. Rodzice są dziś coraz bardziej świadomi i zwracają uwagę na to, co pojawia się na talerzach dzieci. Tren ten obserwują producenci żywności, którzy do swojej oferty włączają zdrowe płatki śniadaniowe.
A zatem jakie płatki dla dzieci kupować? Warto zwrócić uwagę na płatki pełnoziarniste, np. żytnie, jęczmienne czy owsiane. Idealnie, gdyby nie zawierały cukru lub miały go niewiele.
3. Zdrowe płatki śniadaniowe dla dzieci. Zróbcie je sam!
Alternatywą dla płatków śniadaniowych są płatki owsiane. Tradycyjną owsiankę również przygotujemy szybko, a przy tym dobrze rozpoczniemy dzień: dostarczymy organizmowi wiele witamin i minerałów (m.in. żelazo, magnez, cynk, potas, witaminy z grupy B).
"Płatki owsiane to źródło węglowodanów złożonych, błonnika rozpuszczalnego i niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Tłuszcz zawarty w owsie to kwasy tłuszczowe, takie jak: linolowy, oleinowy, alfa-linolenowy oraz omega 3 i omega 6. Płatki owsiane są też źródłem fitosteroli" – pisze dietetyk kliniczny Natalia Gniadek w wstępie książki "Owsianki. 60 zaskakujących przepisów" Edyty Stępczyńskiej.
Smak owsianki można wzbogacić o ulubione owoce, np. maliny, jagody lub truskawki (można wykorzystać też owoce mrożone). Sprawdzą się też bakalie, zwłaszcza rodzynki, suszone morele i śliwki. Do owsianki idealnie pasują też orzechy (włoskie, laskowe).
Owsianka jest na tyle prostym daniem, że możesz przygotować ją razem z dzieckiem. Podobnie jest z granolą i musli, które również są dobrą alternatywą dla słodkich płatków śniadaniowych. Możesz je zrobić w domu i przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu. A po płatki dla dzieci z dobrym składem starajmy się sięgać okazyjnie.