Czy suszone owoce rzeczywiście są zdrowe dla dzieci?
Suszone owoce nie są tak zdrowe, jak mogłoby się wydawać, a przynajmniej nie zawsze. Rodzice traktując je jako dietetyczną przekąskę dla swoich pociech, popełniają wielki błąd, gdyż nie czytają etykiet kupowanych przez siebie produktów. Wiele z nich zawiera w swoim składzie dodatkowe porcje cukru, sztucznych barwników i konserwantów.
1. Suszone owoce - właściwości
Powstają pod wpływem suszenia na słońcu lub dzięki pracy specjalistycznego sprzętu osuszającego. Garść suszonych moreli czy rodzynek jest doskonałym pomysłem na przekąskę, ale na jednej porcji powinniśmy zakończyć. Warto również wybierać te owoce, które nie są dosładzane, bo przecież w swoim składzie już zawierają fruktozę.
Dobrym rozwiązaniem jest mieszanie kilku suszonych owoców z orzechami i nasionami. W taki sposób podasz maluchowi solidną porcję witamin i składników mineralnych, które będą wspierać jego rozwój.
2.
Suszone owoce są źródłem wielu witamin, składników mineralnych i błonnika, który spożywany regularnie wpływa na prawidłową pracę jelit oraz całego układu trawiennego.
Kryje się w nich również bogactwo antyoksydantów chroniących komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Kolejną zaletą owoców suszonych jest ich niski indeks glikemiczny. Mogą być stosowane jako zdrowsze zamienniki cukru w wielu przepisach kulinarnych.
Daktyle są źródłem błonnika, żelaza, manganu oraz witaminy B6, obniżają poziom złego cholesterolu we krwi. Figi to skarbnica wapnia, magnezu, potasu oraz manganu, morele – pokrywają prawie połowę dziennego zapotrzebowania na witaminę A, są także źródłem żelaza, a śliwki to moc witamin z grupy B oraz żelaza. W rodzynkach z kolei znajdziemy w nich potas oraz mangan, a suszone mango to doskonałe źródło witamin A oraz C, które wspierają układ odpornościowy.
3. Wady spożywania suszonych owoców
Najczęściej po suszone owoce sięgają osoby będące na diecie, złudnie myśląc, że zawierają one mniej kalorii od batonika czy kilku kostek czekolady. W rzeczywistości 100 gram suszonych owoców zawiera aż 250-300 kcal.
Istnieją zdania, że suszone owoce są również niezdrowe z powodu dodawanego do nich dwutlenku siarki. Producenci stosują go, by zapobiec przedwczesnemu ciemnieniu owoców.
Substancja ta chroni także produkt przed rozwojem bakterii, drożdży oraz pleśni. Dodawana w niewielkich ilościach nie wykazuje toksycznych właściwości. Uważać powinny jednak osoby wrażliwe na substancję, ponieważ dwutlenek siarki może uczulać.
W suszonych owocach możesz również znaleźć sztuczne barwniki nadające im piękny i apetyczny kolor, a także dodatkowe porcje cukru. Takie produkty nie będą dobre dla zdrowia twojego i twoich dzieci.