2 z 8Kiedy zbierać czarny bez?
Dawniej w ziołolecznictwie wykorzystywano liście, korzenie i korę czarnego bzu, jednak współcześnie podstawowym surowcem są kwiaty i owoce. To one posiadają bowiem najsilniejsze właściwości lecznicze.
Kwiaty należy zbierać w słoneczny dzień w maju lub w czerwcu, zanim zaczną się osypywać. Ścinamy całe baldachy. Nie wolno ich suszyć na słońcu, bo ciemnieją i tracą swoje walory.
Zbierając owoce w sierpniu i wrześniu, również ścinajmy całe baldachy. Zwróćmy uwagę, czy wszystkie jagody są dojrzałe, czarne i lśniące. Szypułki należy usunąć po wysuszeniu.
Nie wolno jeść świeżych owoców ani kwiatów czarnego bzu, ponieważ zawierają toksyczny składnik – sambunigrynę. Po spożyciu jest on rozkładany do cyjanowodoru, co powoduje poczucie słabości, nudności i wymioty. Na szczęście podczas suszenia lub gotowania sambunigryna ulega rozkładowi i staje się zupełnie nieszkodliwa.