Jak przygotować leczniczy syrop z mniszka lekarskiego?

Nasze babcie od lat przygotowywały z nich lecznicze mikstury, które podawały nam kiedy byliśmy przeziębieni. Dziś my również wiemy, że ta niepozorna, żółta roślina, jest łatwo dostępnym źródłem zdrowia. Sprawdź jaki jest przepis na pyszny syrop miodowy z mniszka lekarskiego.

1. Właściwości zdrowotne mniszka lekarskiego

Syrop z mniszka lekarskiego zawiera wiele cennych witamin i mikroelementów, dzięki czemu wykazuje działanie przeciwwirusowe i przeciwzapalne.

Najczęściej syrop z mlecza stosuje się w leczeniu bólu gardła i chorób górnych dróg oddechowych. Jednak mikstura z mniszka lekarskiego może być stosowana również w leczeniu dolegliwości żołądkowych  i infekcji skórnych.

Zobacz film: "Domowe sposoby na kaszel - syrop z czosnku"

Taki preparat powinien znaleźć się w każdej apteczce także ze względu na swoje właściwości odtruwające, żółciopędne oraz przeciwmiażdżycowe.

2. Jak zbierać mniszek lekarski?

Właśnie teraz najlepiej jest zbierać kwiaty mniszka lekarskiego. Rośliny są obecnie najbardziej dojrzałe i nie są gorzkie. Zbieraj kwiaty w słoneczne południe, kiedy mają najwięcej aromatu i smaku. Najlepiej jest wybierać mlecz rosnący na łąkach, co zminimalizuje ryzyko zanieczyszczeń.

3. Przepis na syrop z mniszka lekarskiego

Składniki potrzebne do wykonania syropu:

  • 1 litr kwiatów mlecza;
  • 1kg cukru;
  • 2 cytryny;
  • 1 litr wody.

Kwiaty mniszka lekarskiego włóż do garnka, zalej wodą i gotuj przez 15-20 min. Po tym czasie odstaw miksturę w chłodne miejsce na całą dobę. Następnego dnia odcedź wywar przez sito i dodaj do niego sok z cytryny i cukier, wymieszaj i gotuj przez ok. 2 godziny.

W tym czasie powinieneś uzyskać konsystencję lejącego się miodu. Przelej miksturę do słoiczka i używaj, gdy potrzebujesz podreperować zdrowie.

Zalecana dzienna dawka syropu dla osoby dorosłej to 2-3 łyżeczki, a w przypadku dzieci jest to 1 łyżeczka. Syropem można także np. posłodzić herbatę, czy użyć go do robienia kanapki.

W przypadku mniszka lekarskiego, surowcem leczniczym jest cała roślina, nie tylko jej kwiaty, ale to one są bogatym źródłem potasu, magnezu i krzemu oraz witamin z grupy B i witaminy C.

Syrop nie tylko wzmacnia odporność, ale ma także niezwykłe walory smakowe. Z powodzeniem możesz słodzić nim herbatę, kawę, dodawać do ciast, ciasteczek, lodów i naleśników.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!