Trwa ładowanie...

Jak przygotować syrop z buraka?

 Agnieszka Gotówka
Agnieszka Gotówka 11.08.2019 18:16
Syrop z buraka łagodzi kaszel i ból gardła
Syrop z buraka łagodzi kaszel i ból gardła (123RF)

Burak słynie z wielu prozdrowotnych właściwości. Jedną z nich jest łagodzenie kaszlu. Dawniej medycyna ludowa zalecała przygotowywanie specjalnego syropu z tego warzywa.

Przed laty w okazałych burakach drążono dziurę, którą zasypywano cukrem, i kładziono na płytę stojącego w kuchni pieca. Dzisiaj w celu uzyskania syropu wystarczy włożyć warzywo do rozgrzanego piekarnika (200°C). Cukier z powodzeniem można zastąpić miodem, zaś samo pieczenie powinno trwać tak długo, aż burak zmięknie.

Przeczytaj koniecznie

1. Syrop z tartych buraków

Zbigniew Przybylak, autor „Ziołowej apteczki na dziecięce choroby”, podpowiada, że syrop przyrządzić można również z tartych buraków. W tym celu należy zetrzeć 2-3 bulwy, a następnie dodać cukier. Całość gotować w garnku pod przykryciem na niewielkim ogniu (przez 15-20 minut), a następnie przecedzić. Syrop z buraka można podawać dzieciom po ukończeniu 1. roku życia (w ramach profilaktyki – łyżeczka dziennie, w celu łagodzenia kaszlu – do czterech łyżeczek na dobę).

Zobacz film: "Domowe sposoby na kaszel - syrop z buraka"

Ten naturalny specyfik działa nie tylko przeciwkaszlowo (wspomaga odkrztuszanie i oczyszcza drogi oddechowe), ale także wzmacniająco i regenerująco. Łagodzi ból gardła i chrypkę. Działa przeciwwirusowo i oczyszczająco.

Syrop z buraka łagodzi kaszel i ból gardła
Syrop z buraka łagodzi kaszel i ból gardła (123RF)

Syrop z buraka, obok syropu z cebuli, to jeden z najpopularniejszych domowych specyfików, jakie stosuje się w walce z objawami przeziębienia. Warto go stosować również w ramach profilaktyki.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze