6 z 8Najgorsze produkty dla mózgu - niektóre gatunki ryb
Spożywanie ryb ma wiele zalet, ale trzeba uważać na to jakie gatunki ryb wybieramy. Panga, która jest rybą hodowlaną, nie dostarcza żadnych wartości odżywczych, ponieważ jej mięso jest zanieczyszczone antybiotykami i toksynami.
Uważać trzeba też na ryby drapieżne. Tuńczyk, miecznik i rekin mają skłonność do kumulowania rtęci. Według badań osoby, które spożywają te ryby częściej niż trzy razy w tygodniu mają większe ryzyko powstawania zaburzeń poznawczych.
Rada dla maturzystów: Zamiast tuńczyka, wybierz łososia lub dorsza. Zawierają kwasy omega-3, które wspierają pracę mózgu. Całkowita rezygnacja ze spożycia ryb nie jest wskazana.
Zobacz też: Zdrowe, ale nie na śniadanie. Mogą powodować wrzody żołądka