Melisa w ciąży dla zdrowia i urody
Jeśli jesteś zestresowany, rozdrażniony i pobudzony nerwowo, napar pomoże ci się wyciszyć, złagodzi również problemy z zasypianiem. Melisa lekarska (łac. Melissa oficinalis) to jedno z najbardziej znanych ziół. Już w czasach starożytnej Grecji ceniona była ze względu na swoje działanie relaksujące. Obecnie stosowana jest jako naturalny preparat uspokajający i środek nasenny. Czy można pić melisę w ciąży?
1. Charakterystyka melisy lekarskiej
Melisa lekarska jest ziołem wieloletnim. Ma sztywną łodygę pokrytą niewielkimi, szarymi włoskami. Główna łodyga często rozgałęzia się na mniejsze łodyżki.
Liście melisy charakteryzują się sercowatym kształtem, ząbkowanymi krawędziami i karbowaną fakturą. Ich wierzchnia strona ma intensywnie zieloną barwę, a strona spodnia jest nieco jaśniejsza.
Po zmięciu świeżych liści melisy da się wyczuć odświeżający, cytrynowy aromat. W czasie kwitnienia (od czerwca do września) melisa ma drobne, białoróżowe kwiaty, wyrastające w szczytowej części rośliny.
Swoim zapachem przyciąga pszczoły i inne owady, które chętnie zbierają z niej pyłek na miód – stąd też wzięła się nazwa zioła. Z greckiego "melitta" to pszczoła, w łacinie "mel" oznacza miód. W Polsce zwyczajowe określenia melisy to rojownik i pszczelnik.
Surowiec zielarski z melisy lekarskiej stanowią zarówno liście, jak i całe ziele. Zbiory można przeprowadzać tylko jeden raz w roku – w sierpniu. Jeśli uprawa melisy jest wieloletnia, zbiory odbywają się dwa razy – na przełomie czerwca i lipca, a także sierpnia i września.
Ziele melisy najlepiej ścinać ok. 10 cm nad ziemią w okresie kwitnięcia, przy użyciu kosiarki, sekatora lub sierpa. Następnie roślina natychmiast poddawana jest procesowi suszenia, w przeciwnym razie łatwo się zaparza i przybiera ciemną barwę.
Temperatura suszenia nie powinna przekraczać 35ºC, w przeciwnym wypadku następuje obniżenie zawartości olejków eterycznych. Same liście melisy uzyskuje się zwykle na drodze omłotu i odsiania wysuszonego ziela.
Przeczytaj koniecznie
- Kupiłeś już prezenty? Poznaj najbardziej trendy zabawki tego roku
- Większość rodziców w okresie jesienno-zimowym popełnia ten błąd. Skutki mogą być fatalne
- Poważne zagrożenie dla dziecka, które czyha zimą w każdym domu
- **Dzieciom z reguły nie smakuje. Jak to się dzieje, że dorośli tak ją uwielbiają?**
2. Właściwości melisy lekarskiej
Melisa lekarska zawiera olejki eteryczne, w których występują związki terpenowe nadające jej przyjemny cytrynowy zapach. Pozostałe substancje czynne zawarte w melisie to: goryczka, kwas kawowy, kwas rozmarynowy, kwas ferulowy, garbniki, śluzy, flawonoidy i kwasy organiczne.
Melisa stanowi bogate źródło witaminy C i soli mineralnych. Melisa lekarska, dzięki swoim właściwościom leczniczym, znajduje zastosowanie w medycynie naturalnej już od tysięcy lat.
Ziele melisy ma działanie uspokajające i przeciwskurczowe. Delikatnie obniża ciśnienie krwi, dlatego też znalazła szerokie zastosowanie w leczeniu bezsenności. Okazała się także skuteczna w przypadku stanów pobudzenia nerwowego.
Picie melisy w ciąży w standardowych ilościach jest zupełnie bezpieczne. Pomaga przy problemach ze snem i w migrenie.
Łagodzi również objawy nadciśnienia. Zioło melisy może być z powodzeniem stosowane w przypadku kołatania serca spowodowanego nerwicą.
Wysoka zawartość witaminy C w melisie działa na organizm ciężarnej wzmacniająco. Napar z melisy można wykorzystywać w leczeniu stanów zapalnych. Melisa wykazuje bowiem działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i ściągające.
Melisa pita w ciąży w postaci herbaty, jest całkowicie bezpieczna. Pomaga zmniejszyć poranne mdłości i działa uspokajająco.
3. Melisa a karmienie piersią
Herbatka z melisy jest lekko moczopędna i wiatropędna, dlatego pomaga w dolegliwościach ze strony układu pokarmowego, np. w gazach, i oczyszcza organizm z toksyn. Pita w czasie karmienia piersią pobudza laktację. Jedyne przeciwwskazanie stosowania melisy w ciąży stanowi uczulenie na nią.
4. Przykłady zastosowania melisy
- Napar z melisy – do szklanki z wrzątkiem wsyp łyżkę rozdrobnionego ziela lub liści. Szklankę przykryj talerzykiem na 15 minut. Po tym czasie odkryj napar i odcedź ziele oraz liście. Napar z melisy działa uspokajająco, rozkurczowo i przeciwzapalnie. Napój spożywaj po cztery łyki kilka razy dziennie.
- Wino z melisy – do butelki białego wina wsyp 50 g rozdrobnionego ziela melisy. Po pięciu dniach macerowania odcedź napój. Wino spożywaj w małych ilościach, kilka razy na tydzień. Wino z melisy ma właściwości wyciszające i przeciwskurczowe. Łagodzi objawy nerwicy, migreny i niestrawności. Nie poleca się go kobietom w ciąży ze wzgledu na zawartość alkoholu.
- Okłady z melisy – świeże liście melisy w postaci okładów przyspieszają gojenie się ran i zmniejszają ból wrzodów, oparzeń i skaleczeń. Przykładanie liści melisy do miejsc ukąszeń po komarach pomaga łagodzić świąd. Sterylne kawałki materiału lub gazy zamocz w naparze z melisy i przykładaj do chorych miejsc. Okłady z melisy pomagają w leczeniu półpaśca.
Melisa lekarska jest również stosowana w kuchni jako przyprawa. Jej liście można dodawać do zup, sałatek, mięs i ryb. Wzbogacają smak potrawy, zaostrzają apetyt i stanowią niebanalną dekorację talerza.
Listki melisy można dodawać do czystej, przegotowanej wody w celu nadania jej aromatycznego zapachu i zielonej barwy.