Kurczak z rozmarynem
Zapach rozmarynu działa na nas kojąco i odprężająco. Może więc zamiast środków na uregulowanie nastroju warto sięgnąć po przepis na kurczaka w rozmarynie?
Składniki:
- 3 jabłka,
- 3 cebule,
- 1 główka czosnku,
- sól i pieprz do smaku,
- 3 gałązki świeżego rozmarynu,
- 1/2 szklanki soku jabłkowego,
- 1 kurczak.
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 175 stopni. Jabłka, cebulę i czosnek ułóż w brytfance do pieczenia. Powinna być wystarczająco duża, tak aby zmieścił się w niej cały kurczak. Składniki dopraw solą i pieprzem, po czym dodaj rozmaryn. Dobrze potrząśnij i polej sokiem jabłkowym. Dopraw kurczaka i ułóż go na jabłkach. Piecz w piekarniku do czasu, aż termometr włożony w najgrubszą część kurczaka pokaże 80 stopni, czyli około 40 minut, jeśli przygotowany jest 1 kg mięsa. Podawaj z ziemniakami lub ryżem.
Komentarz:
Podany przepis na danie z kurczaka, mimo że jest klasyczny, to ma w sobie coś ciekawego. Wszystko za sprawą rozmarynu, który bardzo smacznie komponuje się z jabłkiem. Ponadto zioło rozmarynu ma wiele ważnych substancji odżywczych. Dawniej uważano, że rozmaryn lekarski ma właściwości odmładzające i pomaga zachować urodę. Ze względu na swoje właściwości rozmaryn jest podstawowym składnikiem wielu kosmetyków.
Wartość odżywcza 1 porcji (200 g): | |
---|---|
Kalorie | 242,53 kcal |
Białka | 22,71 g |
Węglowodany | 7,37 g |
Tłuszcze | 13,65 g |
Błonnik | 1,25 g |