Krokiety z tuńczyka
Ryby zawierają wiele korzystnych dla organizmu wartości odżywczych. Doskonale zaspokajają zapotrzebowanie na białko i witaminy. Co więcej, są bogatym źródłem dobroczynnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych omega-3.
Składniki:
- 150 g tuńczyka w puszce,
- 2 łyżeczki musztardy Dijon,
- 2 szalotki,
- 2 jajka,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/4 łyżeczki pieprzu,
- 3/4 szklanki tartej bułki,
- oliwa z oliwek.
Przygotowanie:
Przygotuj większą miskę, w której umieść tuńczyka, musztardę Dijon, jajka, bułkę tartą, drobno posiekaną cebulę, sok z cytryny oraz sól i pieprz. Składniki wymieszaj, a z uzyskanej masy uformuj paszteciki. Każdy pasztecik rybny obtocz w bułce tartej, najlepiej na głębokim talerzu, a następnie podsmażaj na gorącym i głębokim tłuszczu do momentu uzyskania złotego koloru. Danie najlepiej podawać na gorąco w połączeniu z sosem jogurtowo-koperkowym oraz z grzankami.
Wartość odżywcza 1 porcji (100 g): | |
---|---|
Kalorie | 243,92 kcal |
Białka | 14,74 g |
Węglowodany | 24,69 g |
Tłuszcze | 9,09 g |
Błonnik | 1,8 g |
Komentarz:
Spożywanie ryb skutecznie chroni przed chorobą wieńcową i zawałem serca. Jedzący ryby mają niższy poziom cholesterolu i cukru we krwi, a także nie cierpią na niedobór żelaza i witaminy B12. Kwasy tłuszczowe omega-3 zmniejszają także ryzyko alergii, astmy, a nawet ujędrniają skórę, wygładzają zmarszczki, są niezbędne w prawidłowym rozwoju dzieci. Ryby to jedyny typ mięsa dostarczający organizmowi witamin z grupy B oraz witaminy A, D i E. Niektóre z nich (szczególnie sardynki) zawierają duże ilości wapnia i fosforu. Ponadto, jedzenie ryb morskich bogatych w jod wpływa korzystnie na funkcjonowanie tarczycy.