5 z 7Sprawdź, co kupujesz
Jajka kupujemy świeże i z wiadomego źródła. Unikamy tych uszkodzonych, pękniętych, w ten sposób bakterie łatwo się do nich dostają. Jeśli jednak w czasie transportu uszkodzi się, wbijamy je na talerzyk i bardzo szybko wykorzystujemy. Inspektorzy sanepidu zalecają, by jajka przed każdym użyciem myć w ciepłej wodzie, niektórzy parzą je wrzątkiem.
Najlepiej kupować te z chowu ekologicznego oznaczone cyfrą 0. Oznacza to, że kury karmione były zdrową paszą i przebywały na świeżym powietrzu. Zaleca się także kupowanie jaj oznaczonych cyfrą 1, która oznacza wolny wybieg. 2 to chów ściółkowy, 3 to hodowla klatkowa, która budzi największy sprzeciw obronców zwierząt.
W sprzedaży są również jajka light, z mniejszą ilością tłuszczu oraz bogatsze w kwasy omega-3 i witaminy. Ich skład zależy od paszy, która wzbogacona była witaminami i uboga w tłuszcze.
Przeczytaj także: Jedzenie wspomagające pracę mózgu