Artykuł zweryfikowany przez eksperta:
Ewa Kozłowska
4 z 7Jak przyrządzać?
Jajka na miękko można podawać maluchowi, który skończył rok. Sadzone czy smażone na maśle polecane są dzieciom starszym. Należy pamiętać, by masła długo nie topić na patelni. Wydziela się wtedy z niego toksyczna substancja.
Warto do menu wprowadzić także jajecznicę robioną na parze czy omlet z marchewką. Warzywo kroimy i gotujemy na miękko, a następnie miksujemy. Przyrządzamy omlet z jajka, wody, odrobiny mleka. Gotowe danie smarujemy zmiksowaną marchewką.
Ważny jest sposób przyrządzania. Na twardo gotujemy od momentu wrzenia przez 8 minut. Gdy chcemy ugotować na miękko, pamiętajmy, by białko było dobrze ścięte. Nie wolno dziecku podawać surowych jaj, grozi to zatruciem salmonellą
Przeczytaj także: Nowalijki pod lupą