3 z 7Uwaga, alergia!
Jajka, tuż po krowim mleku, są najbardziej alergizującym produktem. Uczulenie występuje najczęściej u najmłodszych dzieci. Za alergie odpowiedzialna jest albumina - aminokwas, który występuje w białku. Ale to nie znaczy, że tylko ten składnik uczula, również żółtko może alergizować.
Najczęstsze objawy uczulenia to biegunka, wymioty, zapalenie jamy ustnej, katar i duszności. Na skórze pojawia się pokrzywka. Czasami może dojść do wstrząsu anafilaktycznego.
W tej sytuacji należy wyeliminować jaja, ale by dostarczyć dziecku białko, należy zastąpić je chudym mięsem czy rybami. Jajka są składnikiem wielu produktów i trudno je całkowicie wyeliminować. Znaleźć je można w ciastkach, pierogach, makaronie. Dobra wiadomość jest taka, że uczulenie mija z wiekiem, zazwyczaj ok. 4. roku życia.
Przeczytaj także: Te leki zwiększają ryzyko alergii