Artykuł zweryfikowany przez eksperta:
Ewa Kozłowska
6 z 7Jak przechowywać jajka?
Najlepsze miejsce do przechowywania to lodówka. Warto je odseparować od produktów wydzielających silne zapachy, takich jak ryby, czosnek, cebula, tak by nie przeszła nimi skorupka.
Jajka w lodówce przechowujemy maksymalnie 4 tygodnie, a w piwnicy, w miejscu chłodnym, do 2 tygodni. Temperatura nie powinna być wyższa niż 12 stopni Celsjusza i nie niższa niz 0 stopni.
Warto także sprawdzić przed użyciem, czy jajko jest świeże. Najprostszy sposób to wrzucić je do zimnej wody. Jeśli opada na dno - jest świeże. Gdy utrzymuje się na powierzchni to znak, że było już długo przechowywane.
Przeczytaj także: Nie potrafią odróżnić alergii od przeziębienia. Podają niewłaściwe leki