7 z 8Przepis na bułeczki z kaszy gryczanej
Składniki na ciasto:
- 50 dag mąki;
- 10 dag smalcu;
- 5 dag drożdży;
- 1 jajko;
- 1szklanka mleka;
- 2 łyżki cukru;
- szczypta soli.
Składniki na nadzienie:
- saszetka kaszy gryczanej;
- 250 g twarogu;
- 1 cebula;
- 2 łyżki oleju;
- sól;
- pieprz.
Sposóbprzygotowania:
Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru, po czym dodaj mleko, sól i 2 łyżki mąki. Całość dokładnie wymieszaj i pozostaw pod przykryciem do wyrośnięcia. Po 60 minutach do ciasta dodaj drugą łyżkę cukru, jajko, mąkę, smalec, po czym dokładnie wyrób i pozostaw pod przykryciem na około 30 minut. Teraz możesz zająć się farszem.
Ugotowaną kaszę gryczaną przełóż do osobnej misy, dodaj twaróg, zeszkloną wcześniej na małym ogniu cebulę, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj. Następnie wyrośnięte ciasto rozwałkuj i pokrój w plastry. Nałóż nadzienie i formuj bułeczki, które wyłożysz na blasze. Drożdżówki piecz 30 minut w temperaturze 200 stopni.