Jaką wodę warto pić?
Woda to zdrowa i dietetyczna alternatywa dla słodkich, gazowanych napojów. Jest niezastąpiona w okresie odchudzania, gdy szczególnie mocno zależy nam na zmniejszeniu ilości przyjmowanych kalorii i poprawie przemiany materii. Woda nawadnia organizm i wpływa na jego funkcjonowanie, dzięki zawartości składników mineralnych korzystnie oddziałuje bowiem na procesy zachodzące w ciele człowieka. Jaka woda jest najlepsza? Z kranu, ze studni czy mineralna w butelce?
1. Dobra woda na herbatę
Herbata należy do najbardziej popularnych napojów w Polsce. Od jakości wody zależy aromat naparu, dlatego do parzenia warto wybierać miękką, delikatną wodę. W przypadku wody ze studni, która ma pH powyżej 7, zaleca się przeprowadzenie filtracji. Wysokie pH wody (ponad 8,5) wiąże się bowiem z lekko gorzkim smakiem herbaty.
Woda z kranu jest zwykle mniej twarda, ale jej jakość nie zawsze spełnia oczekiwania. W takiej sytuacji można zdecydować się na wodę mineralną lub źródlaną. Nie najlepszym wyborem jest natomiast woda destylowana, która z powodu niskiej zawartości składników mineralnych nadaje herbacie mało wyrazisty, płaski smak.
2. Woda mineralna czy „kranówka”?
Niedobór wody w organizmie może mieć poważne następstwa dla zdrowia, ponieważ odpowiednia jej podaż jest konieczna do sprawnego przeprowadzenia procesów w ciele człowieka. Braki wody negatywnie wpływają na gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu i mogą stanowić zalążek problemów zdrowotnych, na przykład w obrębie układu nerwowego.
Mogłoby się wydawać, że zapewnienie właściwego nawodnienia powinno być priorytetem każdego z nas, jednak – jak wykazują badania – zbyt mała podaż wody to częsty problem.
Warto uświadomić sobie, że ryzyko odwodnienia jest szczególnie wysokie w okresie letnim, gdy wysoka temperatura powietrza powoduje bardziej nasilone pocenie.
Utracie wody towarzyszy strata elektrolitów, odpowiedzialnych za funkcjonowanie organizmu, dlatego warto jej przeciwdziałać, sącząc napoje cały dzień. Stopniowe nawadnianie jest korzystniejsze niż picie wody dużymi haustami, płyn ma wówczas czas na wchłonięcie w komórki organizmu.
Wiele osób zastanawia się, czy zwykła woda z kranu znacznie ustępuje wodzie mineralnej. Odpowiedź na to pytanie nie jest jednak jednoznaczna. Jeśli „kranówka” pochodzi z dobrego źródła, nie ma przeciwwskazań do jej picia.
Woda z kranu jest systematycznie badana w kierunku zanieczyszczeń, dlatego pijąc ją, możemy być spokojni o swoje zdrowie. Także smak „kranówki” nie wzbudza zastrzeżeń, choć dla osób preferujących wodę mineralną może być mało wyrazisty.
Butelkowana woda mineralna cieszy się dużą popularnością, gdyż oprócz dobrego smaku wyróżnia ją duża zawartość składników mineralnych. Jest to napój wysokiej jakości, który wzbogaca organizm o potrzebne mu pierwiastki.
Regularne spożycie wody mineralnej bogatej w magnez i wapń korzystnie wpływa na przemianę materii i samopoczucie, dlatego warto znaleźć dla niej miejsce w torebce, szczególnie w upalne dni lub podczas uprawiania sportów. Większa podaż wody powinna mieć miejsce także podczas odchudzania, w trakcie ciąży i na wakacyjnym wyjeździe.