2 z 7Zawartość szczepów bakterii
Jogurt powstaje z połączenia mleka oraz dobrych bakterii. Najczęściej są to Lactobacillus bulgaricus oraz Streptococcus thermophilus, które w większości przyczyniają się do rozkładu laktozy.
Mitem jest jednak zdanie, że każdy jogurt jest probiotykiem, czyli produktem pozytywnie wpływającym na nasz układ odpornościowy. Są nimi tylko te jogurty, które w swoim składzie zawierają konkretne, żywe bakterie probiotyczne. Leczą one np. biegunki i bóle żołądka spowodowane przyjmowaniem leków. Żywe szczepy przemieszczają się aż do jelit – właśnie dlatego jogurty polecane są podczas kuracji antybiotykowej.
Jak sprawdzić czy dany jogurt zawiera dobre kultury bakterii? Szukajmy na etykiecie gatunku, rodzaju i szczepu bakterii, np. Lactobacillus acidophilus LA-5.
Przeczytaj również: Nie daj się nabrać na wyrób mlekopodobny. Tak oszukują producenci