5 z 7Pieczywo? Najlepiej pełnoziarniste
Dajesz je dziecku codziennie – chleb, kajzerki, chałki. Pieczywo jest podstawowym składnikiem naszej diety. Ufamy więc, że każde jest pełnowartościowe i zdrowe. Okazuje się jednak, że nie do końca.
Wraz ze wzrostem popularności supermarketów i żywności długoterminowej również do pieczywa zaczęto dodawać konserwanty i wzmacniacze smaku. Niektórzy producenci do chleba dodają niemalże całą tablicę Mendelejewa. Czego zatem nie powinno zawierać pieczywo?
Dobrej jakości, tradycyjny chleb to mąka pszenna (ewentualnie z dodatkiem żytniej, orkiszowej lub innej), woda, drożdże i sól. Wszelkie inne składniki są zbędne i nie wnoszą nic dobrego.
Jeśli chodzi o bułki, warto kupować te pełnoziarniste. Zwykłe kajzerki są pyszne, ale pełne substancji spulchniających.