4 z 7Dżem pełen owoców
Truskawkowy, malinowy, porzeczkowy lub z owoców mango. Twoje dziecko uwielbia dżemy, ale obawiasz się, że te kupione w sklepie są pełne cukru i konserwantów? Wybierz dżem dobrej jakości.
Aby dżem spełniał warunki „zdrowego”, musi być wyprodukowany z co najmniej 35 gramów owoców na 100 gramów produktu. Cukier powinien znajdować się na końcu wymienionych składników (oznacza to, że jest go najmniej), a najlepiej, jeśli nie ma go tam wcale. Jego naturalnym zamiennikiem może być na przykład zagęszczony sok jabłkowy. Dżem dla dzieci, zamiast żelatyny, powinien mieć w składzie także naturalne pektyny oraz witaminę C. Unikajmy natomiast jak ognia produktów posłodzonych syropem glukozowo-fruktozowym. To właśnie ten składnik coraz częściej wiązany jest w kolejnych badaniach z plagą otyłości, chorobami serca i powstawaniem nowotworów.