Trwa ładowanie...

Jajko na obłoczku

Avatar placeholder
30.03.2016 11:33
Źródło: materiały prywatne
Źródło: materiały prywatne (Źródło: materiały prywatne)

Ten prosty przepis sprawi, że śniadanie waszego dziecka z banalnego zmieni się w czarodziejskie. Niby zwykłe sadzone jajko, a jednak inne niż wszystkie, bo znacznie bardziej delikatne, mięciutkie i – jeśli włożymy w to odrobinę serca – pięknie wyglądające.

Do przygotowania potrzebujemy jedynie jajko, odrobinę masła, liść sałaty, paseczek papryki czerwonej lub pomidory  do dekoracji oraz szczypiorek.

Białko oddzielamy od żółtka bardzo delikatnie i ubijamy na pianę. Możemy (choć nie jest to konieczne) dodać odrobinę soli. Następnie papier do wypieków smarujemy masłem i wykładamy na nie pianę formując ją w kształt chmurki z lekkim zagłębieniem. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 st. C na ok. 6 minut. Wyjmujemy z piekarnika, w zagłębienie wlewamy delikatnie żółtko i wsuwamy z powrotem na kolejnych 8-9 minut.

Mało atrakcyjne, ale bardzo zdrowe warzywa
Mało atrakcyjne, ale bardzo zdrowe warzywa [5 zdjęć]

Chociaż nie wyglądają zbyt atrakcyjnie, buraki są bardzo korzystne dla zdrowia. Zawierają żelazo, błonnik

zobacz galerię
Zobacz film: "Cyfrowe drogowskazy ze Stacją Galaxy i Samsung: część 3"

Po wyjęciu z piekarnika „chmurkę” zsuwamy  na talerz na liść sałaty i dekorujemy warzywami. Takie śniadanie powinno skusić nawet największego niejadka.

Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. To białko wzorcowe, zawierające wszystkie aminokwasy - także te, których organizm nie potrafi sam wyprodukować.

Jajka są również bogate w witaminy ważne dla prawidłowego rozwoju dziecka -  A, E, D i K oraz B2 i B12, kwas pantotenowy i składniki mineralne: fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, miedź, cynk i selen. W żółtku jest beta-karoten i luteina, która chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB, zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej i zachowuje wzrok w dobrym stanie.

Jajka mają korzystny skład tłuszczu. Na 5 g tłuszczu zawartego w jednym jajku (żółtku) tylko 0,1 g stanowią „złe” nasycone kwasy tłuszczowe, za to wiele w nim niezbędnych dla organizmu nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów omega-3 i omega-6, których organizm nie potrafi syntetyzować.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze