7 z 8Lecznicza moc ziół
Aby wzmocnić leczniczą moc diety, warto uzupełnić ją o przyprawy i zioła. Św. Hildegarda poleca, aby energię i siłę czerpać z natury. Najbardziej zalecane przy diecie orkiszowej są:
- przyprawy i zioła: czosnek, cynamon, cząber, gałka muszkatołowa, goździki, kminek, kolendra, koperek, pieprz, pietruszka, pokrzywa, krwawnik, liście laurowe, lubczyk, macierzanka, majeranek, melisa, mięta, ocet winny.
Stosując dietę orkiszową, pamiętajmy o tym, aby dużo pić. Najlepsza jest woda źródlana, ale warto także włączyć do diety naturalne soki oraz herbatki ziołowe: z melisy, kopru włoskiego, dzikiej róży, szałwii i z pokrzywy.
Na tej diecie nie musisz liczyć kalorii, ani się głodzić. Ważne jest, aby spożywać posiłki regularnie (co 3-4 godziny) i jak najbardziej je urozmaicać. Orkisz jest podstawą tej diety i powinien znajdować się w przynajmniej dwóch posiłkach w ciągu dnia.