Trwa ładowanie...

Czy robisz to źle? Produkty, których nie można trzymać w lodówce

Avatar placeholder
29.11.2018 13:10
NIektórych produktów nie należy przechowywać w lodówce
NIektórych produktów nie należy przechowywać w lodówce (123RF)

Wkładamy do lodówki sporo produktów, aby zachowały świeżość przez dłuższy czas. Jednak okazuje się, że nie jest to konieczne. Część z nich może stracić smak pod wpływem niskiej temperatury, inne z kolei świetnie poradzą sobie w temperaturze pokojowej.

1. Przechowywanie rzeczy w lodówce

Często zdarza się, że wkładamy wiele produktów do lodówki po to, aby zachowały dłużej świeżość i mogły nam służyć dłużej. Boimy się, że część z nich zepsuje się i będziemy zmuszeni pozbyć się ich. Okazuje się jednak, że część z nich trzymamy w lodówce niepotrzebnie.

Istnieje grupa produktów, która przechowywana poza lodówką bardzo szybko się zepsuje. Wśród nich znajdziemy m.in. mleko, jogurty, sery i mięso. A co z pozostałymi produktami? Czy niska temperatury w lodówce nie wpływa na ich jakość?

2. Rzeczy, których nie można trzymać w lodówce

Większość osób wie, że pomidory przechowywane w lodówce tracą smak, kolor i aromat. Podobnie jest w przypadku produktów do smarowania np. masła orzechowego, które z uwagi na dużą zawartość soli nie zepsuje się w temperaturze pokojowej. Odchodzi się więc od wkładania ich do lodówki. Jednak tak się nie dzieje chociażby w przypadku masła, mimo że nie ma potrzeby przechowywać go w niskich temperaturach.

Zobacz film: "Cyfrowe drogowskazy ze Stacją Galaxy i Samsung: część 2"

Jaki jest więc najlepszy sposób na przechowywanie masła? W okresie jesienno-zimowym dobrym rozwiązaniem będzie odpowiednia maselniczka. Powinna być szczelna, aby tlen i światło nie dotarły do schowanego w niej masła. Przyjmuje się, że masło przechowywane w ten sposób jest dobre przez ok. 7 dni.

Superżywność dla dzieci
Superżywność dla dzieci [10 zdjęć]

Badania wykazały korzystny wpływ spożywania owsianki na poziom koncentracji uczniów na lekcjach. Bogate

zobacz galerię

Zdarza się również, że rozpoczętą tabliczkę czekolady wkładamy do lodówki. Okazuje się, że niepotrzebnie. Zdaniem niektórych znawców kakaowych specjałów, niska temperatura spowoduje, że nie będzie uwalniał się z nich smak i aromat. Trudno nie przyznać im racji – zimna czekolada różni się od tej przechowywanej w temperaturze pokojowej.

Innymi produktami, którym lodówka może bardziej pomóc niż zaszkodzić jest olej i oliwa z oliwek. Sztuczne światło może źle wpłynąć na działanie przeciwutleniaczy. Lepiej więc będzie przechowywać je po prostu w szafce. Temperatura pokojowa nie popsuje, ani ich smaku, ani aromatu.

Z kolei w przypadku główek czosnku istnieje tu pewien haczyk. Otóż, całe główki czosnku należy przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Z kolei po obraniu lepiej włożyć je do lodówki. W przeciwnym razie stracą smak i aromat.

Na koniec warto przyjrzeć się produktom kosmetycznym, które trzymamy w lodówce. Wiele kobiet uważa, że trzymanie lakierów do paznokci w niskiej temperaturze spowoduje, że zachowają świeżość. Niestety to nie zagwarantuje nam posiadania lakieru przez dłuższy czas. Co więcej, może to spowodować, że nasz kosmetyk będzie lepki i kleisty. Gdzie więc najlepiej przechowywać lakiery do paznokci? Najlepiej sprawdzi się ciemne i chłodne miejsce, w którym nie będą miały dostępu do światła.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie