Trwa ładowanie...

Jogurt - latem niezbędny, szczególnie dla dzieci

 Ewa Rycerz
21.05.2021 10:02
Jogurt - latem niezbędny, szczególnie dla dzieci
Jogurt - latem niezbędny, szczególnie dla dzieci (123RF)

Choć jego zalety znane są od wieków, nadal wydaje się być niedoceniany. A przecież znali go już starożytni Grecy, którzy popijali napój na deser, by ułatwić trawienie pożywienia. O czym mowa? Oczywiście o jogurcie naturalnym - remedium na problemy z żołądkiem i jelitami.

Czym jest jogurt? To poddane procesowi pasteryzacji mleko, do którego dodano żywe kultury bakterii z grupy Streptococcus thermophilus lub Lactobacillus bulgaricus. Dodanie tych bakterii do mleka sprawia, że rozkładowi ulega laktoza, czyli cukier mlekowy. To dzięki nim jogurt ma lekko kwaskowaty smak. "Dobre bakterie" pozostają w jogurcie jako żywe mikroorganizmy, co pozytywnie wpływa na jelita.

Trudno w to uwierzyć, ale jogurt nie jest wynalazkiem współczesnych. Pochodzi najprawdopodobniej z Indii, gdzie powstał w efekcie konserwowania mleka. Był tak popularny, że na swój grunt zaadoptowali go mieszkańcy całej Azji i Afryki. Do Europy trafił za pomocą Turków i Bułgarów – dopiero na początku XX wieku. Co ciekawe, początkowo traktowany był jak lekarstwo i sprzedawany tylko w ówczesnych aptekach.

Co leczył? Stosowano go głównie w problemach z jelitami. Łagodził zaparcia, niwelował bóle, orzeźwiał i poprawiał trawienie. Jego właściwości z roku na rok stawały się coraz popularniejsze. Do tego stopnia, że zainteresował się nim Eliasz Miecznikow, rosyjski biolog, który twierdził, że "śmierć czai się w jelitach".

Zobacz film: "Cyfrowe drogowskazy ze Stacją Galaxy i Samsung: część 2"

To właśnie on w 1908 roku stwierdził istnienie "dobrych bakterii" obecnych w jogurcie. Odkrył też, że niszczą one "złe bakterie", czyli patogeny powodujące choroby. Za swoje odkrycie Miecznikow otrzymał Nagrodę Nobla w dziedzinie medycyny. Tak o właściwościach jogurtu dowiedział się cały świat.

Przez wiele lat jogurt naturalny był w Polsce rzadko spożywany, popularnością cieszyły się za to jogurty owocowe. Dziś, gdy stajemy się coraz bardziej świadomi jego prozdrowotnych właściwości, wraca do łask. Dlaczego zatem jogurt jest zdrowy?

Przede wszystkim to alternatywa dla mleka. Mogą go spożywać nawet osoby, które nie tolerują laktozy. To ze względu na fakt, iż jogurt – zawierając liczne szczepy bakterii znajdujących się również naturalnie w jelicie cienkim – jest znacznie lepiej trawiony. Dodatkowo można zaryzykować stwierdzenie, że zachowuje się jak lek – zwalcza niekorzystną dla człowieka florę bakteryjną i sprzyja tej pożytecznej.

Powinny go spożywać szczególnie dzieci, kobiety w ciąży i osoby starsze. Jogurt to bogate źródło wapnia. 350 mililitrów tego białego napoju ma tyle samo wapnia, co pół litra mleka.

Jednocześnie jogurt zawiera nawet pięć razy więcej aminokwasów i o 20 proc. więcej witamin z grupy B, w tym także kwasu foliowego, niezbędnego do prawidłowego rozwoju płodu.

Jogurt naturalny w większych ilościach powinien być spożywany latem. Dzięki temu, że hamuje namnażanie się szkodliwych drobnoustrojów w jelicie, zapobiega biegunkom i buduje odporność. Spożywanie tego produktu zapobiega też nieświeżemu oddechowi, eliminuje ryzyko próchnicy oraz zmniejsza osadzanie się kamienia nazębnego.

Jogurt będzie także doskonałym rozwiązaniem na upały. Schłodzi i orzeźwi. Aby jednak tak się stało, przy zakupie jogurtu należy zwrócić uwagę na kilka kwestii.

Przede wszystkim dobrej jakości jogurt naturalny charakteryzuje się oddzieloną fazą wodną od stałej. Wielu rodziców uważa to za mankament, ale jest to oznaka najlepszej jakości.

I kolejna ważna kwestia – jogurt naturalny to mleko i szczepy bakterii. Nic więcej. Dodawane zagęstniki, takie jak żelatyna, pektyna czy mleko w proszku, dodają jogurtowi kaloryczności, ale odejmują wartości odżywczych.

Jeśli nie możesz na sklepowej półce znaleźć takiego jogurtu, zrób go sam. Wystarczy zagotować mleko, nieco schłodzić, a następnie jeszcze ciepłe połączyć z kilkoma łyżkami jogurtu naturalnego (aby namnożyły się bakterie).

Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 6-8 godzin, naczynie szczelnie zamknij. Po tym czasie sprawdź, czy mleko sfermentowało. Jeśli tak – otrzymałeś właśnie jogurt. Przechowuj go w lodówce.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze