Kilka ciekawych faktów o kwasie foliowym

Czy wiesz, że...

  • syntetyczny kwas foliowy wchłania się lepiej w porównaniu do tego zawartego w warzywach;
  • nazwa kwasu foliowego pochodzi od łacińskiego słowa „folium” oznaczającego liść i prawdą jest, że najwięcej kwasu foliowego zawierają warzywa liściaste;
  • folacyna, witamina B9, kwas listny, witamina M czy też „witamina przyszłych mam” – to nazwy, które określają kwas foliowy;
  • historia dotycząca związku między niedoborem kwasu foliowego a rozwojem wad cewy nerwowej sięga lat 80.;
  • pierwszym krajem, który zastosował wzbogacanie produktów żywnościowych w kwas foliowy były Stany Zjednoczone;
  • w Polsce pierwszym produktem wzbogaconym w kwas foliowy była mąka wytwarzana przez jednego z największym producentów mąki w kraju (firmę Polskie Młyny).

Polecane wideo:

O tych oraz innych faktach z życia kwasu foliowego dowiesz się w tym artykule.

Po przeczytaniu go będziesz należała (jeśli już nie należysz) do 30% kobiet na świecie, które wiedzą, jak ważny jest kwas foliowy dla prawidłowego rozwoju układu nerwowego dziecka.

Nie potrzebujesz wiedzieć niczego więcej poza zawartością poniższej tabeli.

Ta tabela to program minimum, ale skutki tego programu są spektakularne!

Zastosowanie go może zmniejszyć ryzyko rozwoju rozszczepu kręgosłupa o 70%!

Ponadto suplementacja kwasem foliowym zmniejsza ryzyko wystąpienia innych wad rozwojowych, tj. rozszczepu wargi, podniebienia czy też wad serca.

Dlaczego powinnaś przyjmować kwas foliowy nawet w sytuacji, kiedy nie planujesz ciąży?

Ponieważ według statystyk 50% ciąż nie jest planowanych.

A to oznacza, że kobieta dowiaduje się o tym, że będzie mamą po 2-3 tygodniach od zapłodnienia ‒ czyli po tym, jak zaszły kluczowe dla rozwoju układu nerwowego dziecka procesy.

Co oznacza, że jesteś kobietą z grupy ryzyka?

To znaczy, że potrzebujesz większych dawek kwasu foliowego.

Jakie kobiety zaliczają się do tej grupy? (kolejna bardzo ważna tabela – sprawdź, czy zaliczasz się do tej grupy kobiet)

Jeśli zaliczasz się do tej grupy kobiet, koniecznie skonsultuj się z lekarzem, porozmawiaj o tym, jaką dawkę kwasu foliowego powinnaś przyjmować.

Kobietom, które urodziły dziecko z wadą cewy nerwowej zaleca się przyjmowanie 4 mg kwasu foliowego dziennie.

O wchłanialności kwasu foliowego i folianów.

Jak już wspomniałam wcześniej, syntetyczny kwas foliowy stosowany jest do wzbogacania żywności i suplementacji:

– wchłania się w 100%,

natomiast foliany zawarte w warzywach liściastych wchłaniają się w 50-90%, średnio 80%.

Zielone warzywa liściaste są tymi najbardziej obfitującymi w tę witaminę. Są to między innymi: sałata, szpinak, szparagi, kapusta, brokuły, brukselka, bób, zielony groszek.

Jednak co najciekawsze, w diecie Polaków głównym źródłem folianów są produkty zbożowe.

Dostarczają one prawie połowę dziennego zapotrzebowania na tę witaminę!

W tym miejscu należy złożyć pokłon Stanom Zjednoczonym za pomysł wzbogacania żywności w kwas foliowy oraz jednemu z większych producentów mąki w Polsce, który był pionierem fortyfikacji mąki kwasem foliowym w naszym kraju.

W Stanach Zjednoczonych program wzbogacania produktów zbożowych kwasem foliowym rozpoczął się w styczniu 1991 roku, w Polsce 15 lat później.

Pamiętaj, że na suplementację kwasem foliowym nigdy nie jest za wcześnie! Tak więc nie zostawiaj tego na ostatnią chwilę – tym bardziej, że „ostatnia chwila” może być chwilą za późno...

Lek. Marta Izabela Gutowska, ponad rok temu

Bibliografia

  • Poręba R. i in.: Stanowisko Zespołu Ekspertów Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego w zakresie suplementacji witamin i mikroelementów podczas ciąży, 2011; 7: 550-551.
  • Schorah Chris: Commentary from controversy and procrastination to primary prevention, International Journal of Epidemiology, 2011; 40: 1156-1158.
  • Crider Krista i in.: Folic acid food fortification – irs history, effect, concerns, and future directions, Nutrients, 2011; 3: 370-384.
  • Naruszewicz Marek, Stanowisko Grupy Ekspertów w Sprawie Wzbogacania Mąki Kwasem Foliowym, Czynniki Ryzyka, 2005, 1-2: 4.

Źródła zewnętrzne

Minerały

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Minerały
Minerały

Właściwości zdrowotne jabłek

Właściwości zdrowotne jabłek

Właściwe odżywianie w czasie ciąży odgrywa kluczową rolę w prawidłowym rozwoju początkowo płodu, a następnie dziecka.

Minerały

Wapno w czasie ciąży

Wapno w czasie ciąży

Racjonalne odżywianie przed i w czasie ciąży gwarantuje zdrowie organizmu przyszłej mamy i rozwijającego się dziecka. Kobieta, która stosowała się do zasad zdrowego żywienia przed zajściem w ciążę dostarczy płodowi potrzebnych składników odżywczych od...

Minerały

Żurawina w czasie ciąży

Żurawina w czasie ciąży

Żurawina jest czerwonym owocem o mocnym, charakterystycznym zapachu, wywodzi się ona z Ameryki Północnej. Rdzenni Amerykanie używali tego owocu do przyrządzania potraw oraz jako naturalny lek przeciw chorobom układu moczowego, biegunce, cukrzycy i jako...

Minerały

Znaczenie wody w ciąży

Znaczenie wody w ciąży

Woda odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu ludzkiego organizmu. Zresztą samo ciało człowieka składa się w ponad 60% z wody. Płyn ten pomaga składnikom odżywczym dotrzeć do komórek, wspomaga proces trawienia, usuwa toksyny z organizmu, nawet reguluje temperaturę...

Minerały

Spożywanie miodu w ciąży

Spożywanie miodu w ciąży

Wiele kobiet w ciąży zastanawia się, czy spożywanie miodu w czasie ciąży to dobry pomysł. Mimo iż miód należy do najzdrowszych produktów spożywczych, nie należy podawać go niemowlętom z powodu ryzyka zatrucia jadem kiełbasianym.