2 z 9Ciasto na pizzę
Przygotowanie dobrej pizzy to nie lada wyzwanie. Niektórzy kucharze uczą się tej sztuki przez wiele lat. Najtrudniejsze wydaje się być przygotowanie ciasta. Jedni lubią cienkie, inni grube, ale w niemal każdym przypadku musi być ono chrupiące.
Ciasto na pizzę najczęściej robione jest z mąki pszennej. W procesie produkcji jest ona oczyszczana, a przy tym pozbawiana substancji odżywczych. Zawiera ponadto gluten, więc nie jest wskazana w diecie osób go nietolerujących lub chorych na celiakię.
Produkty mrożone w zdecydowanej większości posiadają również spulchniacze i polepszacze mąk. To z pewnością niepożądane składniki w diecie dziecka.
Jest jednak na to sposób. Przy okazji przygotowywania pizzy w domu, wystarczy wyrobić nieco większą porcję ciasta i ją zamrozić. Można ją przechowywać w zamrażarce przez co najmniej 2 miesiące. To sposób na szybki obiad i dużą oszczędność czasu.