6 z 7Polędwiczki wieprzowe ze szparagami
Sezon na szparagi za chwilę się skończy, warto zatem włączyć je do diety póki są świeże i najbardziej odżywcze.
Składniki:
- 0,5 kg polędwiczek wieprzowych,
- duży pęczek szparagów,
- 10 dag sera pleśniowego,
- 15 dag mascarpone,
- 1 łyżka masła,
sól i pieprz.
Polędwiczki wieprzowe pokrój na plastry, a następnie dopraw solą i pieprzem. Pokrój ser pleśniowy w kostkę oraz obierz i pokrój szparagi na kawałki o długości 3 centymetrów. Szparagi gotuj na parze aż będą miękkie. W tym czasie podsmaż delikatnie mięso. Kiedy zmieni kolor, wrzuć do niego ser pleśniowy i mascarpone, wymieszaj i duś na małym ogniu, aż ser się rozpuści. Do potrawy dodaj szparagi, wymieszaj i podduś jeszcze przez chwilę.
Smacznego!