5 z 7Tofu
Ser z soi jest produktem niezwykle popularnym wśród wegan. Już pół filiżanki tofu dostarcza organizmowi ok. 10 g białka. Aż w 44 proc. zaspokaja zapotrzebowanie na wapń, w 40 proc. na żelazo. W sojowym serze znajdziemy także witaminę K, witaminy z grupy B, fosfor, mangan i selen. Ten ostatni składnik jest niezbędny w diecie osób borykających się z niedoczynnością tarczycy oraz chorobą Hashimoto.
W soi znajdziemy także izoflawony, które mają znaczenia dla obniżenia ryzyka wsytąpienia osteoporozy, podobnie jak wapń czy magnez.
Aby zastąpić jedno jajko, potrzeba 1/3 rozgniecionego sera tofu. Z tofu można przyrządzić wegański odpowiednik jajecznicy - tofucznicę. Ser z soi podsmaż i dodaj do niego ulubione przyprawy. Gotowe.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Przeczytaj także: Przychodzi z pomocą, gdy inne metody zawodzą. Powinna go mieć każda mama