3 z 11Pieczone chipsy ze słodkich ziemniaków
Zapiekane chipsy z batatów, czyli słodkich ziemniaków, to doskonała kolacja dla tych młodszych i trochę starszych. Do ich wykonania potrzebne będą:
- 2 spore bataty,
- 1 papryka czerwona,
- ser żółty (starty na dużych oczkach),
- ćwierć szklanki sosu pomidorowego,
- jogurt naturalny,
- kilka listków sałaty lodowej,
- szczypta soli i pieprzu,
- oliwa z oliwek lub olej rzepakowy.
Wykonanie:
Batata dokładnie myjemy i obieramy ze skórki, kroimy w plastry o grubości około 1,5 centymetra i delikatnie skrapiamy oliwą lub olejem rzepakowym. Wstawiamy na około 10 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. W międzyczasie kroimy paprykę w drobną kosteczkę, dodajemy sos pomidorowy, szczyptę soli (lub pomijamy), pieprz. Całość wykładamy na plastry batatów i posypujemy żółtym serem. Zapiekamy do momentu, aż ser delikatnie zbrązowieje. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Na jeszcze ciepłe chipsy nakładamy kroplę jogurtu naturalnego.