4 z 11Cesserole z zielonej fasolki szparagowej
Casserole to nic innego, jak danie jednogarnkowe. Można do niego dodać praktycznie każde warzywo. My dzisiaj proponujemy casserole z fasolką szparagową.
Składniki:
- 1 opakowanie mrożonej fasolki szparagowej, zielonej, może być cięta,
- 1 duży kubek śmietany,
- 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego,
- pół łyżeczki pieprzu,
- mała cebula,
- pół szklanki mąki pełnoziarnistej,
- 2 woreczki ryżu.
Wykonanie:
Wysyp fasolkę do naczynia żaroodpornego, dodaj do niej śmietanę i jogurt. Dokładnie wymieszaj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piecz 15 minut. W tym czasie pokrój cebulę tak, by powstały okręgi. Obtocz je w mące i podsmaż na małym ogniu, aż się zarumienią. Do posolonej, wrzącej wody włóż ryż i gotuj około 10 minut. Po tym czasie wyjmij.
Gdy po 15 minutach wyjmiesz casserole, posyp je podsmażoną cebulką i jeszcze na około 5-7 minut wstaw do piekarnika.
Podawaj z ugotowanym ryżem.