Trwa ładowanie...

Zdrowa dieta po 50. roku życia. Produkty, których należy unikać

Avatar placeholder
06.12.2018 08:00
Istnieje grupa produktów, których po 50 roku życia powinniśmy szczególnie unikać
Istnieje grupa produktów, których po 50 roku życia powinniśmy szczególnie unikać (123RF)

Powinniśmy uważać na to, co jemy w każdym wieku. Szczególnie warto wprowadzić zdrowe nawyki żywieniowe po 50. roku życia, a więc w czasie, w którym organizm bardzo się zmienia. Istnieje grupa produktów, których w tym wieku należy unikać. Mogą one bowiem zaszkodzić i pogorszyć stan zdrowia.

1. Dieta po 50. roku życia

Po 50. roku życia w życiu człowieka może się wiele zmienić. Przede wszystkim możemy zauważyć zmiany w codziennym metabolizmie. Co więcej, kobiety w tym wieku przechodzą menopauzę, która istotnie wpływa na ich samopoczucie.

Z wiekiem jesteśmy też bardziej narażeni na choroby, takie jak chociażby cukrzyca. Warto więc uważać na to, jak wygląda nasza dieta i wprowadzić do niej zdrowe nawyki żywieniowe. Niestety, istnieje grupa produktów, których spożywanie, szczególnie po 50 roku życia, nie sprzyja zdrowiu.

2. Sól i cukier

Sól jest jednym ze składników, na który powinniśmy szczególnie uważać. Znajduje się ona bowiem w produktach, których nie podejrzewalibyśmy o zawieranie soli. Możemy ją zjeść m.in. w pieczywie, serach i wędlinach, a także konserwach.

Zobacz film: "Cyfrowe drogowskazy ze Stacją Galaxy i Samsung: część 2"

Nadmiar tego składnika w organizmie prowadzi np. do problemów z ciśnieniem. To z kolei jest prostą drogą do zaburzeń pracy nerek, serca, a nawet mózgu. Ponadto warto pamiętać, że sól zatrzymuje wodę w organizmie.

Cukier jest jednym z najgroźniejszych produktów. Powinniśmy go ograniczać w każdym wieku, ale po 50. roku życia w szczególności. Spożywanie zbyt dużych ilości cukru może przyspożyć nam dodatkowych kilogramów, a więc tym samym nadwagi, a nawet otyłości. Jednocześnie zwiększone jest wtedy ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II.

Nie trzeba jeść słodyczy, aby dostarczyć organizmowi cukrów. Ich spore ilości znajdziemy zarówno w jogurtach, jak i napojach gazowanych, wodach smakowych i płatkach śniadaniowych.

3. Mięso i nienasycone kwasy tłuszczowe

Kolejnym produktem, którego 50-latkowie powinni unikać jest mięso. Według wyników niektórych badań, nadmierne spożywanie wołowiny może zwiększać ryzyko powstawania komórek nowotworowych. Potwierdzają to amerykańscy eksperci z Instytutu Badań nad Rakiem, zdaniem których codzienne jedzenie przetworzone mięsa zwiększa ryzyko zachorowania na raka jelita grubego aż o 72 proc.

Ponadto szkodliwe mogą być także wędliny. Zawarte w nich substancje dodatkowe mogą bezpośrednio wpłynąć na nasze zdrowie. Eksperci ostrzegają, że w składzie wędlin pojawiają się np. azotany (III) i (V), które prowadzą do zatruć pokarmowych. Te substancje mają także działanie rakotwórcze.

Dieta niezwykle bogata w błonnik
Dieta niezwykle bogata w błonnik [10 zdjęć]

Polacy nie jedzą wystarczająco dużo błonnika. Przeciętnie dostarczamy go o połowę mniej niż powinniśmy,

zobacz galerię

Wiele mówi się o tym, że niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe powinny być w naszej codzienniej diecie. To prawda, jednak spożywamy je w złych proporcjach. Powinny być one spożywane w stosunku 5:1, gdzie 5 porcji kwasów omega-6 przypada na 1 porcję kwasów omega-3. Jednakże w diecie wielu osób ten stosunek wynosi nawet 50:1.

Czym grozi nadmiar nienasyconych kwasów tłuszczowych w organizmie? Przede wszystkim zagrożenie stanowić mogą kwasy omega-6, które znajdują się m.in. w jajkach, soi, kukurydzy i margarynie. Przekroczenie dopuszczalnego w organizmie limitu może skutkować chociażby powstawaniem stanów zapalnych stawów i artretyzmem.

4. Alkohol

Powinniśmy ograniczać picie alkoholu w każdym wieku, jednak 50. roku życia powinniśmy na niego szczególnie uważać. Wysokoprocentowe trunki są bardzo kaloryczne. Spożywanie więc pustych kalorii może prowadzić do uzyskania dodatkowych kilogramów, których w pewnym wieku będzie nam trudniej się pozbyć.

Co więcej, nadmierne spożywanie alkoholu źle wpływa na pracę całego organizmu, przede wszystkim serca, wątroby i trzustki. Warto też pamiętam, że im jesteśmy starsi, tym gorzej metabolizujemy alkohol.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze