Zdrowa dieta po 50. roku życia. Produkty, których należy unikać

Powinniśmy uważać na to, co jemy w każdym wieku. Szczególnie warto wprowadzić zdrowe nawyki żywieniowe po 50. roku życia, a więc w czasie, w którym organizm bardzo się zmienia. Istnieje grupa produktów, których w tym wieku należy unikać. Mogą one bowiem zaszkodzić i pogorszyć stan zdrowia.

Zobacz film: "Jak zmienia się nasze ciało po 40.?"

1. Dieta po 50. roku życia

Po 50. roku życia w życiu człowieka może się wiele zmienić. Przede wszystkim możemy zauważyć zmiany w codziennym metabolizmie. Co więcej, kobiety w tym wieku przechodzą menopauzę, która istotnie wpływa na ich samopoczucie.

Z wiekiem jesteśmy też bardziej narażeni na choroby, takie jak chociażby cukrzyca. Warto więc uważać na to, jak wygląda nasza dieta i wprowadzić do niej zdrowe nawyki żywieniowe. Niestety, istnieje grupa produktów, których spożywanie, szczególnie po 50 roku życia, nie sprzyja zdrowiu.

2. Sól i cukier

Sól jest jednym ze składników, na który powinniśmy szczególnie uważać. Znajduje się ona bowiem w produktach, których nie podejrzewalibyśmy o zawieranie soli. Możemy ją zjeść m.in. w pieczywie, serach i wędlinach, a także konserwach.

Nadmiar tego składnika w organizmie prowadzi np. do problemów z ciśnieniem. To z kolei jest prostą drogą do zaburzeń pracy nerek, serca, a nawet mózgu. Ponadto warto pamiętać, że sól zatrzymuje wodę w organizmie.

Cukier jest jednym z najgroźniejszych produktów. Powinniśmy go ograniczać w każdym wieku, ale po 50. roku życia w szczególności. Spożywanie zbyt dużych ilości cukru może przyspożyć nam dodatkowych kilogramów, a więc tym samym nadwagi, a nawet otyłości. Jednocześnie zwiększone jest wtedy ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II.

Nie trzeba jeść słodyczy, aby dostarczyć organizmowi cukrów. Ich spore ilości znajdziemy zarówno w jogurtach, jak i napojach gazowanych, wodach smakowych i płatkach śniadaniowych.

3. Mięso i nienasycone kwasy tłuszczowe

Kolejnym produktem, którego 50-latkowie powinni unikać jest mięso. Według wyników niektórych badań, nadmierne spożywanie wołowiny może zwiększać ryzyko powstawania komórek nowotworowych. Potwierdzają to amerykańscy eksperci z Instytutu Badań nad Rakiem, zdaniem których codzienne jedzenie przetworzone mięsa zwiększa ryzyko zachorowania na raka jelita grubego aż o 72 proc.

Ponadto szkodliwe mogą być także wędliny. Zawarte w nich substancje dodatkowe mogą bezpośrednio wpłynąć na nasze zdrowie. Eksperci ostrzegają, że w składzie wędlin pojawiają się np. azotany (III) i (V), które prowadzą do zatruć pokarmowych. Te substancje mają także działanie rakotwórcze.

Dieta niezwykle bogata w błonnik
Dieta niezwykle bogata w błonnik [10 zdjęć]

Polacy nie jedzą wystarczająco dużo błonnika. Przeciętnie dostarczamy go o połowę mniej niż powinniśmy,...

zobacz galerię

Wiele mówi się o tym, że niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe powinny być w naszej codzienniej diecie. To prawda, jednak spożywamy je w złych proporcjach. Powinny być one spożywane w stosunku 5:1, gdzie 5 porcji kwasów omega-6 przypada na 1 porcję kwasów omega-3. Jednakże w diecie wielu osób ten stosunek wynosi nawet 50:1.

Czym grozi nadmiar nienasyconych kwasów tłuszczowych w organizmie? Przede wszystkim zagrożenie stanowić mogą kwasy omega-6, które znajdują się m.in. w jajkach, soi, kukurydzy i margarynie. Przekroczenie dopuszczalnego w organizmie limitu może skutkować chociażby powstawaniem stanów zapalnych stawów i artretyzmem.

Istnieje grupa produktów, których po 50 roku życia powinniśmy szczególnie unikać
Istnieje grupa produktów, których po 50 roku życia powinniśmy szczególnie unikać (123RF)

4. Alkohol

Powinniśmy ograniczać picie alkoholu w każdym wieku, jednak 50. roku życia powinniśmy na niego szczególnie uważać. Wysokoprocentowe trunki są bardzo kaloryczne. Spożywanie więc pustych kalorii może prowadzić do uzyskania dodatkowych kilogramów, których w pewnym wieku będzie nam trudniej się pozbyć.

Co więcej, nadmierne spożywanie alkoholu źle wpływa na pracę całego organizmu, przede wszystkim serca, wątroby i trzustki. Warto też pamiętam, że im jesteśmy starsi, tym gorzej metabolizujemy alkohol.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.