3 z 7Kiszona kapusta
Smaczna, chrupiąca, pożywna. Taka jest właśnie kiszona kapusta zrobiona w domu, a do jej przygotowania niewiele trzeba – wystarczy kapusta i sól (niektórzy dodają ponadto marchew, kminek, cebulę, jabłka).
A co kryje w sobie kiszona kapusta? Przede wszystkim wiele w niej witaminy C, która bardzo dobrze wpływa na układ odpornościowy. Nie brakuje również witaminy E oraz witamin z grupy B. I podobnie jak kiszone ogórki, również kapusta zawiera bakterie probiotyczne.
Wiele w niej ponadto fitoncydów, które działają bakteriobójczo. W medycynie ludowej kiszona kapusta uznawana jest za produkt o właściwościach termoregulacyjnych (obniża zbyt wysoką temperaturę ciała, a za niską – podwyższa). Równie zdrowy jest sok z kiszonej kapusty, który wzmacnia odporność, łagodzi kaszel i poprawia apetyt.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Przeczytaj także: Lekarze: nie przychodźcie na SOR z dziećmi, które ugryzł kleszcz