2 z 7Kiszone ogórki
Niemal każda gospodyni domowa ma swoją recepturę na kiszone ogórki. Tu jednak najistotniejsze są ich właściwości prozdrowotne. A tych mają one wiele.
Przede wszystkim dostarczają naturalnego probiotyku, a więc bakterii mlekowych. Oczyszczają jelita, hamują namnażanie się chorobotwórczych drobnoustrojów i wzmacniają układ odpornościowy. Probiotyki te regulują ponadto trawienie i pozwalają zminimalizować ryzyko zaparć.
Kiszone ogórki obfitują również w witaminy, zwłaszcza A, C, E i K. Dostarczają również organizmowi magnez, potas, wapń i fosfor, a ponadto zwiększają przyswajalność żelaza. Niezwykle wartościowy jest również sok z kiszonych ogórków, który świetnie radzi sobie z pasożytami układu pokarmowego. Powszechnie stosowanymi dodatkami do kiszenia ogórków są: czosnek, korzeń i liście chrzanu, koper, gorczyca, liście winogron, czarnej porzeczki lub dębu. Ogórki kiszone można podać dziecku, które ukończyło 11. miesięcy.
Na następnym slajdzie obejrzysz wideo
Przeczytaj także: Co się dzieje z pieniędzmi ze zbiórek, gdy dziecko umrze?