2 z 7Ochrona przed chorobą nowotworową
W produktach pochodzenia zwierzęcego obecny jest sprzężony kwas linolowy (CLA). Znajduje się między innymi w maśle, mleku oraz w mięsie. Jednak zdecydowanie więcej jest go wówczas, gdy zwierzę karmione było w sposób tradycyjny. Miało dostęp do pastwiska, w oborze zaś podawano mu dobrej jakości ziarno i kiszonki. – Skład jakościowy mięsa uzależniony jest od sezonu, dotyczy to również produktów pochodzenia zwierzęcego. Dobrze widać to po maśle z okresu wiosenno-letniego, w którym więcej jest karotenoidów, stąd powinno być ono intensywnie żółte. Dzieje się tak dlatego, że krowa więcej czasu spędza na łące, je więcej trawy – tłumaczy dr Krystyna Pogoń, specjalista żywienia człowieka i technologii żywności. I dodaje: Liczne badania potwierdzają, że mięso od krów pasących się na pastwisku i spożywających trawę jest bardziej zasobne w sprzężony kwas linolowy niż przy innym sposobie hodowli.
A dlaczego warto dbać o obecność kwasu linolowego w codziennej diecie? Otóż kilka niezależnych ośrodków badawczych wykazało, że może on hamować powstanie i rozwój choroby nowotworowej, m.in. raka piersi, raka jelita grubego czy wątroby. Doświadczenia prowadzono jedynie na zwierzętach, ale wyniki są obiecujące. Finowie analizowali zaś wyniki badań kobiet, z których wynika, iż u pań, w których diecie obecne były produkty bogate w kwas linolowy, istniało niższe prawdopodobieństwo zachorowania na raka piersi.