4 z 7Czosnek
Czosnek znany jest ze swoich właściwości leczniczych. W jednym ząbku znajdują się flawonoidy, aminokwasy, saponiny, witaminy B1, B2, PP, C, prowitamina A, potas, magnez i wapń.
Czosnek ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Działa przeciwzakrzepowo, powoduje rozkurcz naczyń krwionośnych. Obniża ciśnienie krwi. Zmniejsza też zmiany miażdżycowe. Dzięki temu chroni przed zawałem serca i udarem mózgu.
Czosnek przyśpiesza też wydzielania żółci, usprawnia pracę jelit, zapobiega powstawaniu wzdęć. Suszony czosnek zachowuje swoje właściwości grzybobójcze i przeciwutleniające, ale traci te bakteriobójcze.
Zobacz też: Pij zaraz po przebudzeniu przez miesiąc. Schudniesz i pozbędziesz się toksyn