Szkolne stołówki nie są „wege”?
Coraz więcej rodziców w trosce o zdrowie swoich pociech rezygnuje z tradycyjnej diety na rzecz diety wegańskiej lub wegetariańskiej. Problem zaczyna się w momencie, gdy posyłają swoje dzieci do placówek edukacyjnych, a te nie są przygotowane na przyjęcie małych wegan i wegetarian.
1. Szkoły kontra mali wegetarianie
Wiele szkół i przedszkoli woli unikać przyjmowania dzieci, które odżywiają się według zaleceń wegetariańskich z obawy przed tym, że nie będą mogli zapewnić im odpowiedniego wyżywienia. W stołówkach szkolnych nie są przewidziane oddzielne posiłki dla dzieci będących na diecie wegetariańskiej czy wegańskiej. W związku z tym rodzice są zmuszeni sami przygotowywać tego typu jedzenie, a jeżeli i to nie jest możliwe, w ostateczności decydują się na wybór innej placówki.
Zdarzały się sytuacje, w których wymagano od rodziców specjalnego zaświadczenia o wegetarianizmie ich dziecka. Według Instytutu Żywności i Żywienia nie ma przeciwwskazań do stosowania diety wegetariańskiej w placówkach edukacyjnych, pod warunkiem że wszystkie jej zalecenia są odpowiednie dla zdrowia dziecka.
2. Placówki nie mogą żądać „zaświadczeń o wegetarianizmie”!
Według rzeczniczki Ministerstwa Edukacji Narodowej, Joanny Dębek, szkoły i przedszkola nie mogą wymagać od rodziców specjalnych zaświadczeń lekarskich dotyczących wegetarianizmu ich maluchów. W przypadku, gdyby pojawiła się taka sytuacja, trzeba tę sprawę omówić z dyrektorem konkretnej placówki, a jeżeli to nie poskutkuje, zgłosić problem do kuratorium.
Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Warszawie dodaje, że nie istnieją przepisy, które uniemożliwiałyby przynoszenia do szkoły jedzenia we własnym zakresie. Rodzice, jak i personel, muszą być jednak ostrożni, przygotowując posiłki wegetariańskie dla dzieci, powinni zachować odpowiednie warunki przechowywania i odgrzewania takiego jedzenia. Kwestię żywienia swojego dziecka warto dokładnie omówić z placówką, być może uda się dojść do kompromisu i w szkolnym jadłospisie uda się umieścić również posiłki, które różnią się od dań tradycyjnych.