Sok z porzeczek - pij na zdrowie

Warto wykorzystywać sezonowe i ogólnodostępne w Polsce owoce, szczególnie te, które mają mnóstwo wartości odżywczych. Trwa czas zbioru porzeczek, które możesz wykorzystać do różnego rodzaju przetworów i soków, by w czasie jesienno-zimowym nadal cieszyć się smakami lata, a przede wszystkim zadbać o zdrowie.

123RF
123RF

1. Moc witaminy C

Sok z porzeczek bogaty jest w witaminę C, która w naturalny sposób chroni komórki organizmu przed toksynami pochodzącymi ze środowiska, a także przed wolnymi rodnikami. Ponadto pomaga zachować piękną i promienną skórę, korzystnie wpływa na gojenie się ran oraz wzmacnia kości i zęby.

Zobacz film: "Jak rozpoznać warzywa i owoce dobrej jakości?"

Pół szklanki soku z porzeczek zawiera aż 400 mg witaminy C. Należy jednak pamiętać, aby w czasie ciąży nie przekraczać jej zalecanej dawki. Nadmiar substancji może bowiem prowadzić do zaburzeń rozwoju płodu.

2. Źródło potasu

Potas, jako elektrolit, jest odpowiedzialny za regulację pracy serca i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową, przez co zapobiega zakwaszeniu organizmu.

Zalecana dzienna dawka potasu wynosi 200-300 mg, jednak u kobiet karmiących piersią wzrasta nawet do 500 mg. Warto wiedzieć, że pół szklanki soku z porzeczki dostarcza 721 mg tego pierwiastka.

3. Obecność żelaza

Żelazo jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a przede wszystkim do wytwarzania czerwonych krwinek. Kobiety z jego niedoborem mogą doświadczać bardzo obfitych krwawień, zaś u ciężarnych istnieje prawdopodobieństwo wystąpienia niedokrwistości. Należy pamiętać, że kobiety spodziewające się dziecka powinny zawrzeć w spożywanych posiłkach ok. 25 mg żelaza.

4. Naturalny przeciwutleniacz

Dzięki antocyjanom porzeczki uzyskują głęboki, ciemny kolor. Związki te chronią przed rozwojem komórek nowotworowych, zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia, a także zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się organizmu.

5. Przepis na sok z czarnej porzeczki

Składniki

  • 1 kg czarnej porzeczki;
  • 3 łyżki cukru;
  • 0,5 szklanki wody.

Wykonanie

Umyte i oczyszczone porzeczki należy wrzucić do garnka, po czym zalać wodą i gotować. Kiedy owoce zaczną puszczać sok, należy dodać cukier i dokładnie wymieszać. Gdy porzeczki się rozgotują i będzie widoczny sok, należy zdjąć garnek z ognia, odcedzić owoce, a gorący napój przelać od razu do butelek. Smacznego!

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!