Skórka arbuza - zapomniany skarb

Czym byłoby lato bez arbuza? Ten soczysty owoc doskonale orzeźwia, nawadnia i odżywia. Jego różowy miąższ najlepiej smakuje schłodzony. Jednak arbuz to nie tylko smaczne wnętrze. To także skórka, którą większość z nas wyrzuca. Jak się okazuje – niesłusznie, ponieważ zawiera ona wiele cennych dla zdrowia składników.

Arbuz doskonale orzeźwia, nawadnia i odżywiaArbuz doskonale orzeźwia, nawadnia i odżywia
Źródło zdjęć: © Getty Images
Ewa Rycerz

Właściwości arbuza

Słodki miąższ arbuza doskonale gasi pragnienie w upalne dni. Powinny go spożywać osoby, które cierpią na zaburzenia pracy nerek lub opuchliznę nóg – działa on moczopędnie, dzięki czemu reguluje pracę nerek i pomaga pozbyć się nadmiaru wody z organizmu. To właśnie ten nadmiar jest najczęstszą przyczyną opuchlizny.

Oprócz tego arbuz dobroczynnie wpływa na pracę serca, mogą go spożywać osoby na diecie – jest niskokaloryczny. Jest idealnym owocem dla kobiet w ciąży i dzieci - zawiera mało cukru, dużo wody i sporą dawkę błonnika.

Czy skórka arbuza jest jadalna?

Wiele cennych właściwości mają m.in. pestki arbuza. Większość z nas nie wie jednak, że powinniśmy jeść również skórkę. Ta część zwykle ląduje w koszu na śmieci - to duży błąd.

Ekologiczne warzywa i owoce

 

Warto zaznaczyć, że jadalna jest wewnętrzna część skórki, czyli ta w kolorze lekko zielonkawym. Zewnętrzną część należy odkroić i wyrzucić.

Podczas, gdy miąższ arbuza składa się niemalże w 92 proc. z wody i zawiera stosunkowo niewiele wartości odżywczych – skórka jest bogactwem minerałów. Jak podają dietetycy, w miąższu arbuza znajduje się tylko 5 proc. jego wartości odżywczych. Reszta obecna jest właśnie w zielonkawej skórce, a jej spożywanie ma wiele zalet.

Właściwości skórki arbuza

Cóż to za właściwości? Skórka arbuza jest źródłem łatwo przyswajalnego błonnika. Dzięki temu wspomaga pracę jelit i ułatwia usuwanie zanieczyszczeń z organizmu. Zielonkawa część owocu zawiera także potas - elektrolit, który reguluje gospodarkę wodną w organizmie oraz pracę mięśni.

Amerykańscy eksperci od żywienia wykazali, że skórka arbuza jest źródłem aminokwasu o nazwie cytrulina. Białko to odgrywa kluczową rolę w procesie tworzenia się innego aminokwasu – argininy. Ta z kolei pomaga obniżać ciśnienie krwi, niweluje zmęczenie, wspomaga układ odpornościowy i przyspiesza gojenie się ran.

W jaki sposób jeść skórkę arbuza? Surowa – jest twarda i bez wyraźnego smaku. Można jednak przygotować z niej pyszne marynowane smakołyki.

Pikle ze skórki arbuza:

  • 4 szklanki wody,
  • 1 łyżka grubej soli,
  • 2 szklanki obranych skórek arbuza pokrojonych na słupki,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • pół szklanki octu jabłkowego,
  • 4 ziarenka pieprzu czarnego,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 4 plasterki imbiru.

Wodę wlewamy do garnka, wsypujemy sól i doprowadzamy do wrzenia. W międzyczasie obieramy skórką – należy odkroić twardą, zewnętrzną jej część oraz zostawić centymetrowy fragment miąższu. Po zagotowaniu się wody – wrzucamy do niej skórkę pokrojoną na 5-6 centymetrowe słupki. Gotujemy do miękkości.

W rondelku mieszamy ocet jabłkowy, cukier, pieprz i imbir. Doprowadzamy do wrzenia i czekamy aż cukier się rozpuści. Następnie gotujemy na małym gazie około 15 minut.

Układamy miękkie skórki arbuza w misce i zalewamy marynatą. Gdy trochę wystygnie – chowamy miskę do lodówki. Po 24 godzinach można skórkę przełożyć do słoików i zalać ponownie marynatą. Przechowujemy w lodówce maksymalnie dwa tygodnie.

Wybrane dla Ciebie
Kreatywność nie ma ograniczeń. Kort tenisowy zamieniony w Świąteczną Strefę Zabawy
Kreatywność nie ma ograniczeń. Kort tenisowy zamieniony w Świąteczną Strefę Zabawy
"Survival rodzicielski". Zakupy z dziećmi bywają wyzwaniem. Jak sobie z tym radzić?
"Survival rodzicielski". Zakupy z dziećmi bywają wyzwaniem. Jak sobie z tym radzić?
Rodzice i dzieci mijają się w rozmowie. Kampania Mów Do Mnie #TokTuMi pokazuje skalę problemu
Rodzice i dzieci mijają się w rozmowie. Kampania Mów Do Mnie #TokTuMi pokazuje skalę problemu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu