Skórka arbuza - zapomniany skarb

Czymże byłoby lato bez arbuza? Ten soczysty owoc doskonale orzeźwia, nawadnia i odżywia. Jego różowy miąższ najlepiej smakuje schłodzony. Jednak arbuz to nie tylko smaczne wnętrze. To także skórka, którą większość z nas wyrzuca. Jak się okazuje – niesłusznie, ponieważ zawiera ona wiele cennych dla zdrowia składników.

Słodki miąższ arbuza doskonale gasi pragnienie w upalne dni. Powinny go spożywać osoby, które cierpią na zaburzenia pracy nerek lub opuchliznę nóg – działa on moczopędnie, dzięki czemu reguluje pracę nerek i pomaga pozbyć się nadmiaru wody z organizmu. To właśnie ten nadmiar jest najczęstszą przyczyną opuchlizny.

Polecane wideo:

Oprócz tego arbuz dobroczynnie wpływa na pracę serca, mogą go spożywać osoby na diecie – jest niskokaloryczny. Jest idealnym owocem dla kobiet w ciąży i dzieci - zawiera mało cukru, dużo wody i sporą dawkę błonnika.

 

Wiele cennych właściwości mają m.in. pestki arbuza. Większość z nas nie wie jednak, że powinniśmy jeść również skórkę. Ta część zwykle ląduje w koszu na śmieci - to duży błąd.

 

Warto zaznaczyć, że jadalna jest wewnętrzna część skórki, czyli ta w kolorze lekko zielonkawym. Zewnętrzną część należy odkroić i wyrzucić.

Podczas, gdy miąższ arbuza składa się niemalże w 92 proc. z wody i zawiera stosunkowo niewiele wartości odżywczych – skórka jest bogactwem minerałów. Jak podają dietetycy, w miąższu arbuza znajduje się tylko 5 proc. jego wartości odżywczych. Reszta obecna jest właśnie w zielonkawej skórce, a jej spożywanie ma wiele zalet.

Cóż to za właściwości? Skórka arbuza jest źródłem łatwo przyswajalnego błonnika. Dzięki temu wspomaga pracę jelit i zapobiega zanieczyszczeniom organizmu. Zielonkawa część owocu zawiera także potas - elektrolit, który reguluje gospodarkę wodną w organizmie oraz pracę mięśni.

Amerykańscy eksperci od żywienia wykazali, że skórka arbuza jest źródłem aminokwasu o nazwie cytrulina. Białko to odgrywa kluczową rolę w procesie tworzenia się innego aminokwasu – argininy. Ta z kolei pomaga obniżać ciśnienie krwi, niweluje zmęczenie, wspomaga układ odpornościowy i przyspiesza gojenie się ran.

W jaki sposób jeść skórkę arbuza? Surowa – jest twarda i bez wyraźnego smaku. Można jednak przygotować z niej pyszne marynowane smakołyki.

Pikle ze skórki arbuza:

  • 4 szklanki wody,
  • 1 łyżka grubej soli,
  • 2 szklanki obranych skórek arbuza pokrojonych na słupki,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • pół szklanki octu jabłkowego,
  • 4 ziarenka pieprzu czarnego,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 4 plasterki imbiru.

Wodę wlewamy do garnka, wsypujemy sól i doprowadzamy do wrzenia. W międzyczasie obieramy skórką – należy odkroić twardą, zewnętrzną jej część oraz zostawić centymetrowy fragment miąższu. Po zagotowaniu się wody – wrzucamy do niej skórkę pokrojoną na 5-6 centymetrowe słupki. Gotujemy do miękkości.

W rondelku mieszamy ocet jabłkowy, cukier, pieprz i imbir. Doprowadzamy do wrzenia i czekamy aż cukier się rozpuści. Następnie gotujemy na małym gazie około 15 minut.

Układamy miękkie skórki arbuza w misce i zalewamy marynatą. Gdy trochę wystygnie – chowamy miskę do lodówki. Po 24 godzinach można skórkę przełożyć do słoików i zalać ponownie marynatą. Przechowujemy w lodówce maksymalnie dwa tygodnie.

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Niemowlę
Niemowlę

Kosmetyki dla dziecka na zimę

Kosmetyki dla dziecka na zimę

Pielęgnacja skóry dziecka zimą Skóra dziecka jest bardzo wrażliwa, dlatego potrzebuje szczególnej ochrony w każdych warunkach pogodowych.

Niemowlę

Czym zastąpić sól?

Czym zastąpić sól?

Szczypiorek Ta niezwykle aromatyczna roślina stanowi doskonały dodatek do wędlin, jaj, ziemniaków, sosów czy warzyw. Jej długie, zielone listki mają naturalnie słony smak i mocny, świeży zapach. Szczypiorek najlepiej dodawać na surowo, wtedy potrawa zyska...

Niemowlę

Produkty, które wzmacniają nasze kości

Produkty, które wzmacniają nasze kości

Ruch, słońce i bogata w wapń i witaminę D dieta służy naszym kościom Słońce, ruch, a przede wszystkim odpowiednia dieta, w której nie może zabraknąć witaminy D, K oraz wapnia, sprzyjają mocnym kościom i elastycznym ścięgnom. Najmocniejsze kości mamy w...

Niemowlę

Czy imię może zdeterminować przyszłość?

Czy imię może zdeterminować przyszłość?

Imiona dłużników Krajowy Rejestr Dłużników stworzył listę najbardziej „zadłużonych"... imion, czyli takich, których właścicielami są najbardziej zadłużeni Polacy. Wśród kobiet znalazły się Katarzyna, Agnieszka i Małgorzata, a rekordzistką została Anna....

Niemowlę

Imiona świętych dla dzieci

Imiona świętych dla dzieci

Zuzanna Najpopularniejszym imieniem żeńskim w 2015 roku było imię Zuzanna. Otrzymało je aż 9151 dziewczynek. Czy rodzice wiedzieli jednak, że wybierając je dla swojego dziecka, obdarowują malucha silnym patronem? Święta Zuzanna żyła w III wieku w Rzymie....

Niemowlę

Czarny orzech - mniej znany kuzyn orzecha włoskiego

Czarny orzech - mniej znany kuzyn orzecha włoskiego

Czarny orzech - co warto o nim wiedzieć Orzech czarny (Juglans nigra) to gatunek drzewa, należący do rodziny orzechowatych. Może osiągać wysokość nawet 35 metrów. Naturalnie występuje w środkowej i wschodniej części Stanów Zjednoczonych. Jego korona...

Niemowlę

Jak wybrać dobry jogurt naturalny?

Jak wybrać dobry jogurt naturalny?

Wybieramy najlepszy jogurt Zalet jogurtów jest wiele. Są lepiej przyswajalne od mleka, pozytywnie wpływają na układ trawienia, zawierają cenne dla organizmu bakterie i często to probiotyki. Jednak jogurt jogurtowi nie równy. Na półkach w sklepie znajdziemy...

Niemowlę

Objawy, które mogą wskazywać na chorobę nowotworową u dziecka

Objawy, które mogą wskazywać na chorobę nowotworową u dziecka

Nowotwory wieku dziecięcego Nowotwory dziecięce rozwijają się w błyskawicznym tempie. Są drugą co do częstości przyczyną śmierci najmłodszych. W przypadku dzieci nowotwory dają zupełnie inne objawy niż u dorosłych. Są one często niecharakterystyczne. Najczęściej...