Skórka arbuza - zapomniany skarb
Czym byłoby lato bez arbuza? Ten soczysty owoc doskonale orzeźwia, nawadnia i odżywia. Jego różowy miąższ najlepiej smakuje schłodzony. Jednak arbuz to nie tylko smaczne wnętrze. To także skórka, którą większość z nas wyrzuca. Jak się okazuje – niesłusznie, ponieważ zawiera ona wiele cennych dla zdrowia składników.
1. Właściwości arbuza
Słodki miąższ arbuza doskonale gasi pragnienie w upalne dni. Powinny go spożywać osoby, które cierpią na zaburzenia pracy nerek lub opuchliznę nóg – działa on moczopędnie, dzięki czemu reguluje pracę nerek i pomaga pozbyć się nadmiaru wody z organizmu. To właśnie ten nadmiar jest najczęstszą przyczyną opuchlizny.
Oprócz tego arbuz dobroczynnie wpływa na pracę serca, mogą go spożywać osoby na diecie – jest niskokaloryczny. Jest idealnym owocem dla kobiet w ciąży i dzieci - zawiera mało cukru, dużo wody i sporą dawkę błonnika.
2. Czy skórka arbuza jest jadalna?
Wiele cennych właściwości mają m.in. pestki arbuza. Większość z nas nie wie jednak, że powinniśmy jeść również skórkę. Ta część zwykle ląduje w koszu na śmieci - to duży błąd.
Warto zaznaczyć, że jadalna jest wewnętrzna część skórki, czyli ta w kolorze lekko zielonkawym. Zewnętrzną część należy odkroić i wyrzucić.
Podczas, gdy miąższ arbuza składa się niemalże w 92 proc. z wody i zawiera stosunkowo niewiele wartości odżywczych – skórka jest bogactwem minerałów. Jak podają dietetycy, w miąższu arbuza znajduje się tylko 5 proc. jego wartości odżywczych. Reszta obecna jest właśnie w zielonkawej skórce, a jej spożywanie ma wiele zalet.
3. Właściwości skórki arbuza
Cóż to za właściwości? Skórka arbuza jest źródłem łatwo przyswajalnego błonnika. Dzięki temu wspomaga pracę jelit i ułatwia usuwanie zanieczyszczeń z organizmu. Zielonkawa część owocu zawiera także potas - elektrolit, który reguluje gospodarkę wodną w organizmie oraz pracę mięśni.
Amerykańscy eksperci od żywienia wykazali, że skórka arbuza jest źródłem aminokwasu o nazwie cytrulina. Białko to odgrywa kluczową rolę w procesie tworzenia się innego aminokwasu – argininy. Ta z kolei pomaga obniżać ciśnienie krwi, niweluje zmęczenie, wspomaga układ odpornościowy i przyspiesza gojenie się ran.
W jaki sposób jeść skórkę arbuza? Surowa – jest twarda i bez wyraźnego smaku. Można jednak przygotować z niej pyszne marynowane smakołyki.
Pikle ze skórki arbuza:
- 4 szklanki wody,
- 1 łyżka grubej soli,
- 2 szklanki obranych skórek arbuza pokrojonych na słupki,
- 3/4 szklanki cukru pudru,
- pół szklanki octu jabłkowego,
- 4 ziarenka pieprzu czarnego,
- 4 ząbki czosnku,
- 4 plasterki imbiru.
Wodę wlewamy do garnka, wsypujemy sól i doprowadzamy do wrzenia. W międzyczasie obieramy skórką – należy odkroić twardą, zewnętrzną jej część oraz zostawić centymetrowy fragment miąższu. Po zagotowaniu się wody – wrzucamy do niej skórkę pokrojoną na 5-6 centymetrowe słupki. Gotujemy do miękkości.
W rondelku mieszamy ocet jabłkowy, cukier, pieprz i imbir. Doprowadzamy do wrzenia i czekamy aż cukier się rozpuści. Następnie gotujemy na małym gazie około 15 minut.
Układamy miękkie skórki arbuza w misce i zalewamy marynatą. Gdy trochę wystygnie – chowamy miskę do lodówki. Po 24 godzinach można skórkę przełożyć do słoików i zalać ponownie marynatą. Przechowujemy w lodówce maksymalnie dwa tygodnie.