6 z 7Witamina C w polskich owocach
Wysoki poziom cynku i witaminy C
Cynk powstrzymuje wirusy przed rozprzestrzenianiem się, a witamina C podana na początku infekcji w dawce uderzeniowej potrafi ją skutecznie powstrzymać. Niedobór cynku zwiększa podatność organizmu na infekcje i utrzymywanie się wysokiego poziomu zapalenia układowego. Jest to główny mikroelement chroniący nas przed zakażeniami. Aby wzmocnić układ immunologiczny polecamy regularnie stosowaną, odpowiednią dietę. Najlepszym źródłem cynku są ostrygi, jednak bardzo by nas zdziwił widok dziecka pałaszującego ten przysmak. Cynk znajdziemy również w wątróbce, mięsie indyka, mące razowej, owsiance, żółtkach jaj, pestkach słonecznika i dyni. Witaminy C najlepiej szukać zimą w sokach z aronii, porzeczkowym, malinowym, a także cytrusach, papryce i natce pietruszki.
Zobacz też: Grypa u dzieci może mieć ciężki przebieg. Nie wolno ignorować objawów