5 z 7Mikstura z imbiru
Ten śmieszny, powykrzywiany korzeń to jeden ze skarbów medycyny naturalnej. Od wieków jest stosowany w leczeniu przeziębień, a także zapobieganiu infekcjom i problemom żołądkowym. Wspomaga pracę układu trawiennego, zapobiega zaparciom, łagodzi mdłości. Najlepszy jest świeży, ale dziecku może być ciężko zaakceptować jego pikantny smak. Możemy więc uciec się do małego wybiegu i dodać kilka plasterków do zwykłego rosołu, a jeśli wzbogacimy go szczypiorkiem i roztrzepanym jajkiem, uzyskamy przepyszną i egzotyczną wersję tradycyjnego bulionu. Dobrym pomysłem jest też herbatka zaparzona z samego imbiru (kilka kawałków zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10-15 minut), która świetnie radzi sobie z bólem gardła, często rozpoczynającym infekcje. Imbir podawany dziecku przez cały rok naturalnie wzmocni jego odporność.
Zobacz też: Najmłodsza królowa piękności. Właśnie skończyła trzy latka