Scoby - co to jest i jak działa?

Można z nich przyrządzić fermentowaną herbatę, dodać do kefiru, a nawet stosować jako odżywczą maskę na twarz. Symbiotyczne kultury bakterii i drożdży – bo o nich mowa – mają wiele właściwości.

1. Co to jest SCOBY?

SCOBY to pochodzący z języka angielskiego skrót od _Symbiotic Cultures of Bacteria and Yeast_s. To specyficzny konglomerat grzybów lub drożdży oraz kultur bakteryjnych.

Do grupy SCOBY możemy zaliczyć np. kombuchę, ziarna kefiru oraz tibicos, z pomocą których można przygotowywać fermentowane napoje. Ale SCOBY to także dobrze nam znane ogórki kiszone lub kapusta kiszona.

Zobacz film: "Czym jest żywność ekologiczna?"

2. Domowe kiszonki

Ogórków kiszonych i kapusty kiszonej nie trzeba nikomu przedstawiać. Niewiele osób wie jednak, jak dobroczynny wpływ na organizm mają te potrawy.

Zarówno w kiszonych ogórkach, jak i kapuście znajdują się liczne bakterie wspomagające pracę układu pokarmowego. Dzięki nim reguluje się proces trawienia, możemy uniknąć zaparć i bólu brzucha.

Kapustę kiszoną powinny szczególnie jeść dzieci. Można nią zastąpić generowane sztucznie bakterie dostępne w preparatach kupowanych w aptece.

3. Kombucha – czyli fermentowana herbata

Kombucha znana była także w Europie, lecz słuch o niej zaginął podczas drugiej wojny światowej. Ponownie do łask wróciła w latach siedemdziesiątych, ale szybko zapomniano o niej za sprawą napojów gazowanych.

Kombucha ma kształt płaskiego dysku. Spontanicznie może pojawić się na octach winnych domowej roboty. Dokarmiana – zacznie rosnąć i się rozwijać.

Za pomocą kombuchy można przyrządzać pyszne, odświeżające napoje herbaciane. Mają one właściwości probiotyczne – pozytywnie wpływają na stan układu trawiennego.

Aby przygotować napój z kombuchy potrzebne nam będą: 2 litry wody, pół szklanki cukru, 2 łyżeczki czarnej lub zielonej herbaty liściastej, 1 kombucha, starter - 100 ml wywaru z poprzedniej fermentacji lub 2 łyżki octu winnego.

Herbatę należy zalać wrzątkiem i posłodzić. Ostudzić do temperatury pokojowej. Dodaj zaczyn lub ocet winny, delikatnie włóż kombuchę. Ważne, by naczynie w którym masz zamiar hodować bakterie było szklane.

Kombuchę należy co jakiś czas karmić niewielką ilością cukru. Trzymać w chłodnym i zacienonym miejscu.

Herbata z kombuchy ma smak kwaśny, lekko sfermentowany. W zależności od stopnia fermantacji może zawierać nawet 2 proc. alkoholu. Słabo fermentowany napój herbaciany na bazie kombuchy można podawać także dzieciom, używając go jako podstawy do przyrządzenia np. zdrowych koktajli.

4. Tibicos – grzybek tybetański

Jest równie stary, co kombucha. Jego regularne stosowanie zapewnia prawidłową pracę jelit, łagodzi objawy chorób przewodu pokarmowego i zatruć pokarmowych, zapobiega miażdżycy, doskonale wspomaga proces odtruwania organizmu. To także doskonałe źródło wielu witamin i minerałów.

W odróżneniu od kombuchy, grzybek tybetański hoduje się z użyciem mleka, także w naczyniu szklanym. Wystarczy już szklanka nieprzegotowanego mleka i jedna łyżeczka grzybka tybetańskiego.

Całość należy wymieszać, przykryć gazą i odstawić na półkę na dobę. Po tym czasie można grzybka odcedzić i cały cykl powtórzyć. Uzyskany w ten sposób kefir świetnie nadaje się do owocowych koktajli lub do spożywania osobno.

Takie napoje mleczne uzyskane z pomocą grzybka tybetańskiego, to doskonałe źródło wapnia i wspomagających trawienie bakterii. Idealne dla maluchów.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!