Te produkty zminimalizują objawy alergii u dziecka
1 z 8Mleko migdałowe zamiast zwierzęcego
Podczas powstania reakcji alergicznej organizm wytwarza śluz. Pomaga on w pozbyciu się obecnych we krwi alergenów. Niektóre pokarmy, takie jak nabiał (mleko, jogurty, sery, śmietana), mogą czasowo zagęścić ten śluz, prowadząc do zatrzymania alergenów w organizmie.
Dlatego właśnie mleko nie jest pokarmem wskazanym, jeśli cierpi się na alergię, szczególnie tę dziecięcą, gdy organizm swoją odporność na patogeny jeszcze kształtuje.
By zminimalizować obecność alergenów we krwi i nie dopuścić do gwałtownej i silnej reakcji alergicznej, warto sięgnąć po mleko migdałowe.
Jest ono pełne witamin E, tych z grupy B i PP oraz związków mineralnych takich jak: magnez, potas, wapń, żelazo, mangan. Nie zawiera kazeiny, czyli ciężkostrawnego białka, które posiada mleko krowie. Można je kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Nadaje się dla dorosłych oraz dzieci po siódmym miesiącu życia.
Przeczytaj również: Te leki zwiększają ryzyko alergii