Zobacz, jakie produkty są bogate w witaminę C
Kubek posiekanej czerwonej papryki zawiera trzykrotnie więcej witaminy C niż ta sama ilość pomarańczy. Znajdziemy tam 190,3 mg tego związku.
Papryka jest również źródłem witamin o właściwościach antyoksydacyjnych A i E, które określane są mianem witamin płodności i młodości.
Ponadto jest nisko kaloryczna, więc wspomaga walkę z nadmiernymi kilogramami. Warto włączyć ją do codziennej diety.
Zobacz także: Jak uzupełnić braki kwasów omega-3?
Kiwi
Kiwi od początku swojej popularności w Europie nazywane było owocem zdrowia. Kubek kiwi to potężne źródło witaminy C, która znajduje się tam w ilości 166,9 mg.
Jest to również źródło witamin A,E i K, a dzięki wysokiej zawartości potasu ma właściwości obniżające ciśnienie. Osoby spożywające 3 średniej wielkości owoce kiwi dziennie, charakteryzowały się ciśnieniem skurczowym mniejszym o średnio 3,6 mmHg.
Nasiona kiwi są świetnym źródłem kwasów omega-3, które mogą zredukować ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej, udaru, pomóc w zabieganiu ADHD, autyzmu i innych chorób rozwojowych u dzieci.
Zobacz także: Czy to na pewno tran?
Zielona papryka
Zielona papryka reguluje przemianę materii, dostarcza soli mineralnych, witamin i flawonoidów, które zwalczają wolne rodniki, a więc zapobiegają chorobom układu krążenia.
Zawartość witaminy C w papryce czerwonej i zielonej znacznie się różni. Kubek posiekanej zielonej papryki to 119,8 mg witaminy. W dalszym ciągu jest to jednak dwukrotnie więcej, niż potrzebuje nasz organizm w ciągu doby.
Papryka chilli
Dodatek czerwonej papryki chilli do potraw nie tylko odpowiada za pikantny smak, ale również zapobiega niestrawnościom, ponieważ wzmaga procesy trawienia.
Jeden kubek posiekanej lub pokrojonej w kostkę papryki chilli dostarcza 107,8 mg witaminy C. Ponadto uczeni odkryli, że związek nadający warzywu pikanterię (kapsaicyna) ma właściwości łagodzące ból mięśni i stawów.
Dlatego też wyciąg z ostrych papryczek ma zastosowanie w medycynie pod postacią maści, plastrów i mazideł, wykorzystywanych do leczenia nerwobólu.
Zobacz także: Objawy nowotworów u dzieci
Brukselka
Brukselka mimo swoich niepozornych rozmiarów zawiera bardzo wiele składników odżywczych m.in.: tiaminę, ryboflawinę, czy niacynę.
Kubek brukselki to dla organizmu 96 mg witaminy C. Jest to również cenne źródło witamin K i A oraz witamin z grupy B i E.
Ponadto jest też bogatym źródłem składników mineralnych takich jak: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas sód i cynk.
Papaja
Papaja (melonowiec właściwy) zawiera między innymi witaminę A, kwas foliowy, potas, miedź, magnez, błonnik, flawonoidy oraz enzym papainę, który wspomaga pracę układu pokarmowego. Owoc ten działa również oczyszczająco na zatoki.
Jednak na szczególną uwagę zasługuje fakt, że jeden kubek papai dostarcza nam 88,3 mg witaminy C.
Zjedzenie owocu papai dostarcza także bardzo dużo energii – około 120 kcal. Jednak większość z tego to węglowodany.
Truskawki
Truskawki są bogatym źródłem witaminy C, mają jej więcej niż grejpfrut czy cytryna.
Kubek truskawek to dawka 84,7 mg witaminy C. Te pyszne owoce zawierają również kwas foliowy oraz działają wybielająco na zęby.
Owoce te zawierają również w swoim składzie witaminę A, E oraz witaminy z grupy B). Są też cennym źródłem żelaza, mają liczne właściwości zdrowotne i wartości odżywcze, a dodatkowo zawierają niewiele kalorii.
Zobacz także: Zalety picia wody kokosowej dla dzieci
Jarmuż
Jarmuż to prawdziwa skarbnica białka, witamin i składników mineralnych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
Jarmuż dostarcza 80,4 mg witaminy C w jednym kubku. Ponadto jest to cenne źródło witamin A i K oraz witamin z grupy B.
W jego liściach znajduje się także mnóstwo przeciwutleniaczy, luteiny, żelaza, wapnia, fosforu i magnezu.
Spożywanie jarmużu wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego, wykazuje również właściwości antynowotworowe. Dobrze wpływa także na wzrok i chroni przed wrzodami.
Brokuły
Brokuły to źródło białka, a także witamin C, A, K, B1, B2 i PP. Znajduje się w nich również wiele soli mineralnych takich jak wapń, potas, żelazo, magnez, fosfor i siarka.
Kubek posiekanego lub pokrojonego brokułu to 39,2 mg witaminy C. Przy tym jest to jedynie 15 kcal, dlatego poleca się ich spożywanie podczas diety.
Brokuły pomogą nam również zwalczyć stan zapalny w organizmie. Dzieje się tak za sprawą zawartego w brokułach kaempferolu. Ten sam składnik brokułów pomoże nam również w walce z alergią, łagodząc jej objawy.
Dzika róża
Bogatym źródłem witaminy C jest również dzika róża. By pokryć swoje dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę, wystarczy zjeść od jednego do trzech jej owoców.
Dzika róża jest ważnym składnikiem wielu produktów leczniczych. Przede wszystkim znajduje się w nasercowych mieszkankach ziołowych, preparatach witaminowych, wzmacniających, wykrztuśnych oraz napotnych.
Co ciekawe wytwarzany z owoców róży olejek wykazuje działanie uspokajające, antydepresyjne i łagodzące bóle głowy.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl