Zobacz, jakie produkty są bogate w witaminę C 

Kubek posiekanej czerwonej papryki zawiera trzykrotnie więcej witaminy C niż ta sama ilość pomarańczy. Znajdziemy tam 190,3 mg tego związku.

Papryka jest również źródłem witamin o właściwościach antyoksydacyjnych A i E, które określane są mianem witamin płodności i młodości.

Ponadto jest nisko kaloryczna, więc wspomaga walkę z nadmiernymi kilogramami. Warto włączyć ją do codziennej diety.

Zobacz także: Jak uzupełnić braki kwasów omega-3?

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie autorstwa tribp / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

/ 9Kiwi

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Justus Blümer / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Kiwi od początku swojej popularności w Europie nazywane było owocem zdrowia. Kubek kiwi to potężne źródło witaminy C, która znajduje się tam w ilości 166,9 mg.

Jest to również źródło witamin A,E i K, a dzięki wysokiej zawartości potasu ma właściwości obniżające ciśnienie. Osoby spożywające 3 średniej wielkości owoce kiwi dziennie, charakteryzowały się ciśnieniem skurczowym mniejszym o średnio 3,6 mmHg.

Nasiona kiwi są świetnym źródłem kwasów omega-3, które mogą zredukować ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej, udaru, pomóc w zabieganiu ADHD, autyzmu i innych chorób rozwojowych u dzieci.

Zobacz także: Czy to na pewno tran?

/ 9Zielona papryka

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Till Westermayer / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/)

Zielona papryka reguluje przemianę materii, dostarcza soli mineralnych, witamin i flawonoidów, które zwalczają wolne rodniki, a więc zapobiegają chorobom układu krążenia.

Zawartość witaminy C w papryce czerwonej i zielonej znacznie się różni. Kubek posiekanej zielonej papryki to 119,8 mg witaminy. W dalszym ciągu jest to jednak dwukrotnie więcej, niż potrzebuje nasz organizm w ciągu doby.

/ 9Papryka chilli

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Amanda Slater / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/)

Dodatek czerwonej papryki chilli do potraw nie tylko odpowiada za pikantny smak, ale również zapobiega niestrawnościom, ponieważ wzmaga procesy trawienia.

Jeden kubek posiekanej lub pokrojonej w kostkę papryki chilli dostarcza 107,8 mg witaminy C. Ponadto uczeni odkryli, że związek nadający warzywu pikanterię (kapsaicyna) ma właściwości łagodzące ból mięśni i stawów.

Dlatego też wyciąg z ostrych papryczek ma zastosowanie w medycynie pod postacią maści, plastrów i mazideł, wykorzystywanych do leczenia nerwobólu.

/ 9Brukselka

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Barbara L. Hanson / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Brukselka mimo swoich niepozornych rozmiarów zawiera bardzo wiele składników odżywczych m.in.: tiaminę, ryboflawinę, czy niacynę.

Kubek brukselki to dla organizmu 96 mg witaminy C. Jest to również cenne źródło witamin K i A oraz witamin z grupy B i E.

Ponadto jest też bogatym źródłem składników mineralnych takich jak: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas sód i cynk.

/ 9Papaja

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Tatters ❀ / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/)

Papaja (melonowiec właściwy) zawiera między innymi witaminę A, kwas foliowy, potas, miedź, magnez, błonnik, flawonoidy oraz enzym papainę, który wspomaga pracę układu pokarmowego. Owoc ten działa również oczyszczająco na zatoki.

Jednak na szczególną uwagę zasługuje fakt, że jeden kubek papai dostarcza nam 88,3 mg witaminy C.

Zjedzenie owocu papai dostarcza także bardzo dużo energii – około 120 kcal. Jednak większość z tego to węglowodany.

/ 9Truskawki

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Sharon Mollerus / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Truskawki są bogatym źródłem witaminy C, mają jej więcej niż grejpfrut czy cytryna.

Kubek truskawek to dawka 84,7 mg witaminy C. Te pyszne owoce zawierają również kwas foliowy oraz działają wybielająco na zęby.

Owoce te zawierają również w swoim składzie witaminę A, E oraz witaminy z grupy B). Są też cennym źródłem żelaza, mają liczne właściwości zdrowotne i wartości odżywcze, a dodatkowo zawierają niewiele kalorii.

/ 9Jarmuż

Obraz
© Zdjęcie autorstwa terren in Virginia / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Jarmuż to prawdziwa skarbnica białka, witamin i składników mineralnych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Jarmuż dostarcza 80,4 mg witaminy C w jednym kubku. Ponadto jest to cenne źródło witamin A i K oraz witamin z grupy B.

W jego liściach znajduje się także mnóstwo przeciwutleniaczy, luteiny, żelaza, wapnia, fosforu i magnezu.

Spożywanie jarmużu wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego, wykazuje również właściwości antynowotworowe. Dobrze wpływa także na wzrok i chroni przed wrzodami.

/ 9Brokuły

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Steven Lilley / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/)

Brokuły to źródło białka, a także witamin C, A, K, B1, B2 i PP. Znajduje się w nich również wiele soli mineralnych takich jak wapń, potas, żelazo, magnez, fosfor i siarka.

Kubek posiekanego lub pokrojonego brokułu to 39,2 mg witaminy C. Przy tym jest to jedynie 15 kcal, dlatego poleca się ich spożywanie podczas diety.

Brokuły pomogą nam również zwalczyć stan zapalny w organizmie. Dzieje się tak za sprawą zawartego w brokułach kaempferolu. Ten sam składnik brokułów pomoże nam również w walce z alergią, łagodząc jej objawy.

/ 9Dzika róża

Obraz
© Zdjęcie autorstwa John Tann / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Bogatym źródłem witaminy C jest również dzika róża. By pokryć swoje dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę, wystarczy zjeść od jednego do trzech jej owoców.

Dzika róża jest ważnym składnikiem wielu produktów leczniczych. Przede wszystkim znajduje się w nasercowych mieszkankach ziołowych, preparatach witaminowych, wzmacniających, wykrztuśnych oraz napotnych.

Co ciekawe wytwarzany z owoców róży olejek wykazuje działanie uspokajające, antydepresyjne i łagodzące bóle głowy.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące