Jak uzupełnić braki kwasów omega-3?

Kwasy omega-3 są niezbędne dla funkcjonowania mózgu. Poza tym minimalizują ryzyko miażdżycy, ponieważ wymiatają trójlicerydy z krwi. Gdzie znajdziemy ich najwięcej?

Do porannego jogurtu lub musli warto dodać garść włoskich orzechów. Zawierają tzw. kwas alfa-linolenowy ALA – jeden z trzech rodzajów kwasów omega-3, który najczęściej można znaleźć w produktach pochodzenia roślinnego. ALA znajduje się również w orzeszkach pistacjowych, natomiast nie zawierają go migdały.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock

/ 8Jajka z farm ekologicznych

Sklepy ze zdrową żywnością oferują jajka pochodzące z farm ekologicznych, gdzie kury karmione są specjalnymi nasionami oraz olejami z ryb.

Takie jajka różnią się od zwykłych ciemniejszymi żółtkami.

Warto wiedzieć, że cenne dla zdrowia kwasy omega-3 zawarte są wyłącznie w żółtkach.

/ 8Ryby

Obraz
© Shutterstock

Ryby są jednym z najlepszych źródeł kwasów omega-3: DHA oraz EPA, które mają ogromny wpływ na prawidłową pracę serca.

Dietetycy polecają jedzenie ryb co najmniej dwa razy w tygodniu. Najwięcej kwasów omega-3 zawierają tłuste odmiany morskie, takie jak tuńczyk, śledź, łosoś lub sardynki.

Nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w rybach zmniejszają ilość trójglicerydów, które blokują tętnice. Dzięki czemu to naturalna ochrona przed miażdżycą.

/ 8Rośliny strączkowe

Rośliny strączkowe dodane do zup czy sałatek powodują zwiększone przyswajanie kwasu omega-3 – ALA.

Badania pokazują, że większe korzyści dla zdrowia przynoszą kwasy omega-3 pochodzące z ryb, ale organizm potrafi sam zamienić kwasy ALA w DHA i EPA. Warto wzbogacić dietę o zdrowe strączki, takie jak ciecierzyca, soczewica, groszek czy fasola.

/ 8Nabiał fortyfikowany

Obraz
© Shutterstock

Dzieci również powinny przyjmować kwasy omega-3. Te, które nie lubią jadać ryb, mogą spożywać jogurty oraz mleko fortyfikowane. Wiele produktów spożywczych przeznaczonych dla dzieci jest dodatkowo wzbogaconych w kwasy omega-3, które pozytywnie działają na mózg, niwelują stany zapalne i zwiększają naturalną odporność organizmu.

/ 8Oleje

Obraz
© Zdjęcie autorstwa margenauer / CC BY

Oleje roślinne zawierają dużo kwasów omega-3 i powinny być częścią zdrowej diety. Oliwa z oliwek, olej rzepakowy, z orzechów włoskich czy pestek winogron - każdy rodzaj dostarczy ważnych składników. Pamiętajmy jednak, aby nie przesadzać z ilością. Co prawda omega-3 to dobre tłuszcze, ale oleje są bardzo kaloryczne.

/ 8Rośliny zielonoliściaste

Obraz
© Shutterstock[](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Zielone warzywa liściaste, takie jak szpinak, kapusta czy sałata, zawierają kwasy ALA. Badania wykazały, że to właśnie te kwasy poprawiają pracę serca, zmniejszają ryzyko nowotworów oraz poprawiają odporność organizmu. Poza tym dostarczają też błonnika, witamin, związków mineralnych, a także przeciwutleniaczy.

/ 8Siemię lniane

Obraz
© Zdjęcie jedzenia / Shutterstock

Tanie siemię lniane to jedno z najlepszych źródeł kwasów ALA. Warto jednak wiedzieć, że nasiona lnu dostarczą korzystnych dla organizmu składników tylko wtedy, gdy spożywamy je świeżo zmielone. W sklepach dostępne jest mielone siemię lniane, sprzedawane w specjalnych opakowaniach, które pozwalają zachować tłuszcze omega-3. Można też kupić całe nasiona i mielić je tuż przed spożyciem, np. w młynku do kawy. Źródłem cennych kwasów są również olej lniany, ziarna maku, sezamu oraz dyni.

/ 8Suplementy omega-3

Obraz
© Zdjęcie autorstwa eliasfalla / CC BY

Większość z nas cierpi na niedobór kwasów omega-3, dlatego warto uzupełnić braki stosując odpowiednie suplementy. W aptekach znajdziemy wiele produktów zawierających ten składnik, które można przyjmować codziennie. Należy jednak stosować je rozsądnie, by nie doprowadzić do przedawkowania. Nadmiar kwasów omega-3 może się skończyć osłabieniem organizmu. Szczególną ostrożność powinni zachować chorzy na cukrzycę i ze schorzeniami układu krążenia. Rekomendowana ilość kwasów omega-3 wynosi od 500 mg do 3 g dziennie.

Wybrane dla Ciebie
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące