Te produkty powinny być na talerzu razem

Łączenie niektórych produktów spożywczych może znacząco zwiększyć ich wartości odżywcze. To bardzo ważne, aby niektóre spośród nich znajdowały się razem na jednym talerzu.

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie autorstwa AllAnd / CC BY

/ 9Szpinak i cytryna

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Tom Ipri / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/)

Szpinak jest bogatym źródłem żelaza, które jest niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Przed spożyciem tego produktu warto skropić go odrobiną soku z cytryny. Sok ten zawiera witaminę C, która poprawia wchłanianie żelaza w układzie pokarmowym.

/ 9Pomidory i oliwa z oliwek

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Anelka / CC BY

W pomidorach znajdują się korzystne dla zdrowia karotenoidy oraz silny przeciwutleniacz – likopen. Warto jednak pamiętać o tym, że składniki te są rozpuszczalne w tłuszczach i organizm może je przyswoić jedynie wtedy, gdy do pomidorów dodamy odrobinę oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego. Poza tym, ta grupa olejów sprzyja obniżeniu ciśnienia, poziomu cholesterolu we krwi oraz chroni organizm przed chorobami nowotworowymi.

/ 9Ryby i curry

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Romi / CC BY

Wszyscy doskonale wiemy, że ryby stanowią źródło dobrych dla naszego organizmu kwasów tłuszczowych. Mogą one przyczynić się do obniżenia poziomu złego cholesterolu we krwi. Przyrządzając dania rybne, warto doprawić je odrobiną curry. Przyprawa ta wykazuje silne właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne, przeciwgrzybicze oraz antyrakowe.

/ 9Mieszanka owoców

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Jennifer / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

W owocach znajdują się rozmaite przeciwutleniacze, które mogą wzmocnić mechanizm obronny organizmu przed drobnoustrojami chorobotwórczymi, a nawet ograniczyć ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów. Sałatka owocowa to doskonały sposób na zwiększenie wartości odżywczych pochodzących z owoców.

/ 9Wartości odżywcze a sposób przyrządzania potraw

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Steven Depolo / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

W zależności od sposobu przyrządzania danych potraw, może się zmieniać zawartość poszczególnych składników odżywczych w konkretnych produktach spożywczych. Można przechowywać i gotować żywność w taki sposób, aby zachowała ona jak najwięcej cennych dla naszego organizmu składników.

/ 9Obieranie warzyw i owoców

Obraz
© Zdjęcie autorstwa bykst / CC BY

Wiele osób przed spożyciem warzyw czy owoców obiera je ze skórki. Niestety w ten sposób pozbywamy się sporej ilości witamin, które znajdują się tuż pod skórką. Z tego względu zamiast obierać je ze skóry, lepiej dokładnie umyć i zjeść w całości.

/ 9Gotowanie

Obraz
© Zdjęcie autorstwa jona3 / CC BY

Niektóre witaminy zawarte w warzywach są rozpuszczalne w wodzie. W związku z tym, w trakcie gotowania w wodzie produkty te tracą wiele cennych dla organizmu składników odżywczych. Można temu zapobiec, gotując warzywa na parze.

/ 9Pieczenie i smażenie produktów białkowych

Obraz
© Zdjęcie autorstwa photo.andersson.es / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/)

W trakcie pieczenia i smażenia mięsa czy ryb, zazwyczaj stosujemy spore ilości tłuszczu. Niestety wskutek tego znacząco zwiększamy wartość kaloryczną danego produktu spożywczego. Co więcej, potrawy często ulegają przypaleniu i z tego względu stają się one dla nas rakotwórcze. Lepiej przyrządzać mięsa różnego rodzaju na parze bądź piec je w worku foliowym bez użycia tłuszczu.

/ 9Mrożonki

Obraz
© Zdjęcie autorstwa siddharthav / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Dostępne w wielu punktach spożywczych mrożonki są przygotowywane w taki sposób, aby warzywa w nich zawarte zachowały wszelkiego rodzaju witaminy i minerały. Nieprawdziwe jest stwierdzenie, że mrożone produkty tracą wszystkie składniki odżywcze. Dotyczy to jedynie produktów zamrożonych w nieodpowiedni sposób.

Wybrane dla Ciebie
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące