- mgr Katarzyna Patyk
- Artykuł zweryfikowany przez eksperta
Te produkty powinny być na talerzu razem
Łączenie niektórych produktów spożywczych może znacząco zwiększyć ich wartości odżywcze. To bardzo ważne, aby niektóre spośród nich znajdowały się razem na jednym talerzu.
Szpinak i cytryna
Szpinak jest bogatym źródłem żelaza, które jest niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Przed spożyciem tego produktu warto skropić go odrobiną soku z cytryny. Sok ten zawiera witaminę C, która poprawia wchłanianie żelaza w układzie pokarmowym.
Pomidory i oliwa z oliwek
W pomidorach znajdują się korzystne dla zdrowia karotenoidy oraz silny przeciwutleniacz – likopen. Warto jednak pamiętać o tym, że składniki te są rozpuszczalne w tłuszczach i organizm może je przyswoić jedynie wtedy, gdy do pomidorów dodamy odrobinę oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego. Poza tym, ta grupa olejów sprzyja obniżeniu ciśnienia, poziomu cholesterolu we krwi oraz chroni organizm przed chorobami nowotworowymi.
Ryby i curry
Wszyscy doskonale wiemy, że ryby stanowią źródło dobrych dla naszego organizmu kwasów tłuszczowych. Mogą one przyczynić się do obniżenia poziomu złego cholesterolu we krwi. Przyrządzając dania rybne, warto doprawić je odrobiną curry. Przyprawa ta wykazuje silne właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne, przeciwgrzybicze oraz antyrakowe.
Mieszanka owoców
W owocach znajdują się rozmaite przeciwutleniacze, które mogą wzmocnić mechanizm obronny organizmu przed drobnoustrojami chorobotwórczymi, a nawet ograniczyć ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów. Sałatka owocowa to doskonały sposób na zwiększenie wartości odżywczych pochodzących z owoców.
Wartości odżywcze a sposób przyrządzania potraw
W zależności od sposobu przyrządzania danych potraw, może się zmieniać zawartość poszczególnych składników odżywczych w konkretnych produktach spożywczych. Można przechowywać i gotować żywność w taki sposób, aby zachowała ona jak najwięcej cennych dla naszego organizmu składników.
Obieranie warzyw i owoców
Wiele osób przed spożyciem warzyw czy owoców obiera je ze skórki. Niestety w ten sposób pozbywamy się sporej ilości witamin, które znajdują się tuż pod skórką. Z tego względu zamiast obierać je ze skóry, lepiej dokładnie umyć i zjeść w całości.
Gotowanie
Niektóre witaminy zawarte w warzywach są rozpuszczalne w wodzie. W związku z tym, w trakcie gotowania w wodzie produkty te tracą wiele cennych dla organizmu składników odżywczych. Można temu zapobiec, gotując warzywa na parze.
Pieczenie i smażenie produktów białkowych
W trakcie pieczenia i smażenia mięsa czy ryb, zazwyczaj stosujemy spore ilości tłuszczu. Niestety wskutek tego znacząco zwiększamy wartość kaloryczną danego produktu spożywczego. Co więcej, potrawy często ulegają przypaleniu i z tego względu stają się one dla nas rakotwórcze. Lepiej przyrządzać mięsa różnego rodzaju na parze bądź piec je w worku foliowym bez użycia tłuszczu.
Mrożonki
Dostępne w wielu punktach spożywczych mrożonki są przygotowywane w taki sposób, aby warzywa w nich zawarte zachowały wszelkiego rodzaju witaminy i minerały. Nieprawdziwe jest stwierdzenie, że mrożone produkty tracą wszystkie składniki odżywcze. Dotyczy to jedynie produktów zamrożonych w nieodpowiedni sposób.