Dlaczego nie powinniśmy omijać cebuli w diecie naszych dzieci?
Znajdziemy ją w prawie każdej polskiej kuchni. Podobnie jak czosnek jest członkiem rodziny liliowatych. Siła zdrowotnego działania soku zawartego w warzywie jest nie do przecenienia.
Każdy, kto kiedykolwiek jadł cebulę lub uronił przez nią łzy jest świadomy, że posiada w sobie coś wyjątkowego. Oprócz właściwości leczniczych jest także smaczna i podkreśla smak wielu dań. Odpowiednio przygotowana posmakuje każdemu dziecku.
Warzywo można i warto wprowadzić do diety dziecka już po 9 miesiącu życia. Dlaczego?
Przeczytaj również: Najlepsze superfoods dla dzieci
Główka pełna witamin
Cebula była używana jako lek prewencyjny podczas epidemii cholery i dżumy. Podobno była jedzona przez rzymskiego cesarza Nerona jako lekarstwo na przeziębienie. Jej znakomite właściwości są cenione od wieków, nic więc dziwnego, że stała się popularnym składnikiem dań o działaniu prozdrowotnym.
Wszystko przez dużą zawartość witamin: A, B6, C i E oraz składników mineralnych takich jak sód, potas, żelazo, siarka, fosfor, miedź, magnez, cynk, selen i wapń. Jest też dobrym źródłem kwasu foliowego.
Przeczytaj również: 9 ziół leczniczych, które możesz uprawiać w domu
Lekarstwo na alergię
Kiedy dziecko zmaga się z alergią warto wzbogacić jego dietę o cebulę, która zawiera przeciwutleniacze, znane jako kwercetyny. Pomaga ona zażegnać wiele reakcji alergicznych, także tych związanych z astmą.
Kwercetyna zawarta w cebuli jest pochłaniana przez jelita i trafia do krwi, zapewniając ochronę przed wszelkimi alergicznymi dolegliwościami.
Jest silnym przeciwutleniaczem, neutralizuje wolne rodniki, które powodują uszkodzenia komórek, a także wzmacnia komórki przed uwalnianiem histaminy.
Przeczytaj również: Oto najlepszy owoc dla dzieci
Lek na przeziębienie
Sok z cebuli był używany przez kilka stuleci jako lekarstwo na zapalenie oskrzeli czy innych chorób układu oddechowego. Przede wszystkim ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne. To dzięki takim przeciwutleniaczom jak kwercetyny, kemferole i flawonoidy.
Flawonoidy hamują rozwój stanów zapalnych wywoływanych przez histaminę. Ponadto olej znajdujący się w soku z cebuli jest bardzo dobrym środkiem wykrztuśnym, który pozwala rozluźnić drogi oddechowe i usunąć uporczywy śluz.
W czasie przeziębienia warto podać dziecku sok z cebuli z odrobiną miodu i cytryny – to powinno pomóc.
Przeczytaj również: Pyszny dodatek do obiadu - włącz go do diety swojej i swojego dziecka
Wspomaga trawienie
Prawidłowe trawienie pokarmów, które spożywają dzieci jest podstawą zdrowo funkcjonującego organizmu. Jeśli maluch nie może strawić spożytych posiłków, dochodzi do rozwoju chorób układu pokarmowego.
Cebula odgrywa ważną rolę w utrzymaniu prawidłowego działania mechanizmu trawiennego. Zapewnia dużą dawkę inuliny, stanowiącą doskonałą pożywkę dla dobroczynnych bakterii w jelitach.
Stymuluje również wzrost korzystnej mikroflory przewodu pokarmowego. Inulina to naturalny "regulator", utrzymujący odpowiednią ilość dobrych bakterii w organizmie.
Przeczytaj również: Najcenniejsze źródła probiotyków
Pomoc w utrzymaniu zdrowych kości
Utrzymanie kości dziecka w zdrowiu jest bardzo ważne we wszystkich fazach rozwoju. Cebula pomaga nam w utrzymaniu zdrowszych kości, to dlatego polecana jest zaówno w diecie dzieci, jak i dorosłych.
Zawiera enzym gamma-glutamylotranspeptydaza (inaczej GGTP), który hamuje utratę minerałów z kości (np. wapnia). Warzywo ma również działanie moczopędne, chroni nerki i wspomaga ich prawidłowe funkcjonowanie. Pomaga pozbyć się mocznika. Pamiętaj jednak, że najwięcej właściwości prozdrowotnych wykazuje surowa cebula.
Przeczytaj również: Mleko ośle - czy stanie się nowym hitem żywieniowym?
Chroni zęby
Zęby mleczne dzieci szybko rosną i równie szybko się psują. Jest na to sposób. Jedzenie cebuli sprzyja zdrowiu jamy ustnej. Dzięki swoim właściwościom przeciwbakteryjnym warzywo skutecznie chroni przed próchnicą oraz pomaga w leczeniu bolesnych infekcji jamy ustnej.
Cebula działa również jak naturalny wybielacz, dzięki któremu zęby zyskują ładny, biały odcień.
Przeczytaj również: Produkty, które odchudzają - dodawaj do sałatek