- Dietetyk Ewa Kozłowska
- Artykuł zweryfikowany przez eksperta
9 ziół leczniczych, które możesz uprawiać w domu
Zioła to jedne z najłatwiejszych do hodowania roślin w domu. Nie potrzebują wiele miejsca, a świeże są znakomitym dodatkiem do sałatek, soków, zup i innych potraw. Poza tym posiadanie własnych ziół jest tańsze i nie kończy się stertą zwiędłych pozostałości w lodówce. Oto najlepsze zioła, które mają właściwości lecznicze.
Bazylia
Liście bazylii zawierają olejki, które mają właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Bazylia to także dobre źródło witaminy A. Możesz dodawać ją do sałatek i stir-fry.
Szałwia
Szałwia ma wiele właściwości – działa przeciwzapalnie, przeciw cukrzycy i przeciw mikrobom. Co więcej, oczyszcza krew i może nawet zapobiegać chorobie Alzheimera.
Szczaw polny
Zioło to idealnie nadaje się dla osób, które leczą się na raka. Usuwa ono nadmiar płynów z organizmu, dobrze wpływa na układ moczowy i nerki. Jego liście bogate są w witaminę C i można je dodawać do sałatki, zup i sosów, nadając im cytrynowy posmak.
Kolendra
Kolendra pomaga pozbywać się toksyn z ciężkostrawnych potraw, wspomagając wątrobę. Możesz używać kolendry do sałatki, stir-fry, curry i zielonych smoothie.
Bodziszek cuchnący
Jego nazwa nie zachęca do spróbowania, ale zioło to wspomaga układ odpornościowy i utlenia komórki, co sprawia, że idealnie nadaje się dla osób, które leczą się na raka. Zioła te można spożywać w postaci herbaty.
Natka pietruszki
Natka pietruszki wpływa na układ odpornościowy, pomaga pozbywać się nadmiaru płynu z organizmu, leczy układ nerwowy i pozytywnie wpływa na kości. Co więcej, jeśli nie masz przy sobie gumy do żucia, żuj liście pietruszki, gdyż znakomicie odświeżają oddech.
Rozmaryn
Rozmaryn zawiera antyoksydanty i działa przeciwzapalnie. Dodawanie rozmarynu do mięsa pomaga redukować czynniki karcynogenne.
Mięta
Mięta nadaje się chyba do wszystkiego – sałatek, stir-fry, smoothie, soku, deseru i zwykłej wody. Mięta rośnie bardzo szybko, więc zasadź ją w oddzielnej doniczce.